Τον προβληματισμό τους για την καθυστέρηση διαβίβασης στην Κομισιόν του φακέλου για την αναγνώριση του Γύρου ΕΠΙΠ εξέφραζαν προ ημερών στελέχη του ΣΕΒΕΚ (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΡΕΑΤΟΣ) και τελικά αποφάσισαν να στείλουν υπόμνημα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ζητώντας ο φάκελος να πάρει τον δρόμο του για το επόμενο στάδιο της διαδικασίας και να δοκιμαστεί στο διεθνές επίπεδο όπου αναμένεται ότι οι αντιδράσεις που θα ορθωθούν θα είναι ισχυρές.

Για το θέμα έχετε ενημερωθεί από το meatnews.gr αναλυτικά και σε κάθε βήμα της διαδικασίας, καθώς και για όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Τώρα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την αίτηση που είχε καταθέσει για Γύρο ΕΠΙΠ και τρεις μήνες μετά την απόρριψη των εν Ελλάδι ενστάσεων, ο ΣΕΒΕΚ επανέρχεται και ενημερώνει για το υπόμνημα που απέστειλε στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση «επαυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας δεδικασμένου σε όσους παρατύπως κάνουν χρήση του ονόματος ΓΥΡΟΣ, χωρίς την τήρηση των αυστηρών ελληνικών προδιαγραφών παρασκευής του» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του, η οποία έχει ως εξής:

«Την άμεση διαβίβαση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του φακέλου για την αναγνώριση του ΓΥΡΟΥ ως ΕΠΙΠ, ζητά με υπόμνημά του από την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος - ΣΕΒΕΚ, επισημαίνοντας ότι και η συνέχεια της διαδικασίας αναγνώρισης σε Κοινοτικό επίπεδο θα είναι δύσκολη και χρονοβόρα.

Ο ΣΕΒΕΚ ως η αρμόδια επαγγελματική Οργάνωση που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις  παραγωγής προϊόντων με βάση το κρέας, κατέθεσε από 29/11/2017 στο ΥπΑΑΤ, αίτηση με τις σχετικές προδιαγραφές του «Γύρος-Gyros», ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) προκειμένου:

να αναδείξει την αυθεντικότητα της ελληνικής παραγωγής γύρου, όπως έχει κατοχυρωθεί από τον Κώδικα Τροφίμων & Ποτών, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην διεθνή αγορά,
να καταγράψει τα χαρακτηριστικά, τον τρόπο παραγωγής, τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές λεπτομέρειες του προϊόντος,
να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τον γύρο ως παραδοσιακό προϊόν της Ελλάδος,
να προασπίσει την εν λόγω κατηγορία προϊόντων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό κυρίως στις διεθνείς αγορές και παράλληλα να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών μας.
Ο Γύρος είναι ένα παραδοσιακό προϊόν, το οποίο έχει περιληφθεί στον ΚΤΠ (Κώδικα Τροφίμων και Ποτών) στην κατηγορία ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΕΜΑΧΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ, από χοίρο ή κοτόπουλο, όπου και περιγράφεται επακριβώς ο αυθεντικός τρόπος και η διαδικασία παρασκευής του (χωρίς  απαγορευμένα πρόσθετα, με περιορισμένη λιποπεριεκτικότητα κλπ).

Η κατοχύρωση αποτελούσε, επί δεκαετίες, θέση όλων των φορέων του τομέα, η μακροχρόνια δε καθυστέρηση επαυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας δεδικασμένου σε όσους παρατύπως κάνουν χρήση του ονόματος ΓΥΡΟΣ, χωρίς την τήρηση των αυστηρών ελληνικών προδιαγραφών παρασκευής του».

Πηγή: meatnews.gr