Ισπανία: Ψήφος- «τιμωρία» κατά Σάντσεθ - Η προειδοποίηση 2 χρόνια πριν από εθνικές εκλογές

Δύο χρόνια πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, η δεξιά ανασυγκροτείται για να προσπαθήσει να επαναλάβει σε εθνικό επίπεδο τον εκλογικό θρίαμβο των χθεσινών τοπικών εκλογών στην Μαδρίτη, που αποτελεί ξεκάθαρη προειδοποίηση προς τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Χάρη σε μία λαϊκιστική προεκλογική εκστρατεία που επένδυσε στην κούραση του κόσμου από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, η Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο, πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης και μέλος του Λαϊκού Κόμματος ((PP), διπλασίασε το προηγούμενο εκλογικό σκορ του 2019 και πλησίασε την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο. Ομως δεν την εξασφάλισε και θα χρειασθεί να στηριχθεί στις ψήφους του ακροδεξιού Vox, που διατήρησε τις δυνάμεις του.

Απέναντί της, παρά την προσωπική συμμετοχή του Πέδρο Σάντσεθ και την υποψηφιότητα του επικεφαλής του Podemos και κυβερνητικού εταίρου των Σοσιαλιστών, Πάμπλο Ιγλέσιας, που αποχώρησε από την κεντρική κυβέρνηση, η ισπανική αριστερά υπέστη βαρύ πλήγμα και ο κ. Ιγλέσιας απεσύρθη από την πολιτική ζωή.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ μάλιστα υπολείπεται του Más Madrid, σχήματος που προήλθε από διάσπαση του Podemos εδώ και μόλις μία διετία.

Αν και η Μαδρίτη, προπύργιο του PP εδώ και 26 χρόνια, δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με την Ισπανία στο σύνολό της λόγω των κοινωνιολογικών της χαρακτηριστικών, το συντηρητικό κόμμα θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί τον χθεσινό θρίαμβο για να επανακτήσει την εξουσία που έχασε από τον Πέδρο Σάντσεθ το 2018.

«Ψήφος-τιμωρία κατά του Σάντσεθ»

«Οι μέρες είναι μετρημένες για την κυβέρνηση», είπε χθες η Ντίαθ Αγιούσο, το ανερχόμενο αστέρι του PP.

Για τον José Ignacio Torreblanca του Centre européen sur les Relations étrangères (ECFR), η ήττα της αριστεράς στις τοπικές εκλογές είναι σαφώς αποτέλεσμα τιμωρητικής ψήφου κατά των Σάντσεθ και Ιγλέσιας, κατά της κυβέρνησης συνασπισμού που σχηματίσθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE και τους Podemos πριν από ενάμιση χρόνο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, το γεγονός ότι η Ισπανία υπήρξε μία από τις πλέον πληγείσες από την επιδημία της Covid-19 χώρες της Ευρώπης και επέβαλε πέρυσι ένα από τα αυστηρότερα lockdown στο κόσμο, έδωσε την ευκαιρία στο PP να κεφαλαιοποιήσει από την κούραση του κόσμου από την πανδημία.

Μένει τώρα να φανεί αν το PP θα είναι σε θέση να μεταφέρει τον εκλογική του νίκη σε εθνικό επίπεδο κατά τις εκλογές του 2023.

«Το σενάριο αυτών των εκλογών αρχίζει να χτίζεται σήμερα και είναι ένα σενάριο στο οποίο η δεξιά σέρνει τον χορό, με βάση αυτό που έγινε χθες στην Μαδρίτη», σχολιάζει ο Oriol Bartomeus, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Νέος κύκλος;

Προς το παρόν, το PSOE του Πέδρο Σάντσεθ προηγείται του PP στις εθνικές δημοσκοπήσεις.

Ομως το Λαϊκό Κόμμα «θα εκκινήσει μία επιχείρηση επικοινωνίας για να καλλιεργήσει στο εκλογικό σώμα την ιδέα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο κύκλο, ότι ο κύκλος της αριστεράς έχει τελειώσει και ότι τώρα είναι η σειρά της δεξιάς», λέει.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80, το PSOE (1982-1996, 2004-2008 και από το 2018) και το PP (1996-2004 και 2011-2018) εναλλάχθηκαν στην εξουσία στην Ισπανία.

Η πρώτη ένδειξη για το άνοιγμα ενός νέου κύκλου είναι η εξαφάνιση από την περιφέρεια της Μαδρίτης των Ciudadanos, της παράταξης που έβαλε μαζί με το Podemos, στις εκλογές του 2015, τέλος στον διπολισμό PSOE/PP.

Εκτοτε, η Ισπανία είναι βυθισμένη στην πολιτική αστάθεια και οι Σοσιαλιστές και οι Συντηρητικοί δεν διαθέτουν πλέον απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που αναγκάζει στην συγκρότηση πολύπλοκων συμμαχιών στο ισπανικό κοινοβούλιο.

«Αυτό που απέδειξε η Αγιούσο στην Μαδρίτη σπάζοντας το αόρατο φράγμα» του PP των τελευταίων ετών «είναι ότι ο δικομματισμός, που όλος ο κόσμος θωρούσε νεκρό», δεν είναι, τονίζει ο José Ignacio Torreblanca. Και αυτό αποτελεί 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ