ΗΠΑ: Γερουσιαστής μιλούσε επί... 13 ώρες!

Τις σχοινοτενείς ομιλίες των κομμουνιστών ηγετών φαίνεται ότι ζήλεψε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ, ο οποίος πιθανότατα και τους ξεπέρασε. Δεν ξεπέρασε όμως το ρεκόρ ενός αμερικανού συναδέλφου του που καλά κρατεί από το μακρινό 1957...

Συγκεκριμένα, η ομιλία του Πολ στη γερουσία διήρκεσε... 13 ώρες (12 ώρες και 52 λεπτά για να είμαστε ακριβείς) και είχε στόχο να εμποδίσει τον διορισμό του Τζον Μπρέναν στη θέση του διευθυντή της CIA.

Ο γερουσιαστής διαμαρτύρεται για την έλλειψη διαφάνειας στην κυβέρνηση Ομπάμα σχετικά με το μυστικό πρόγραμμα των στοχευμένων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και την ενδεχόμενη χρήση τους σε αμερικανικό έδαφος.

Ο κανονισμός της Γερουσίας επιτρέπει στους ομιλητές να κρατούν το βήμα μέχρι να... εξαντληθούν, ακόμα και αν οι υπόλοιποι γερουσιαστές θέλουν να τους διακόψουν, αλλά ο Πολ ήταν ακαταπόνητος.

Στις 11:47 (18:47 ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη ο Πολ ανακοίνωσε: "στέκομαι εδώ για να εμποδίσω τον διορισμό του Τζον Μπρέναν στη CIA. Θα μιλήσω μέχρι να μην μπορώ να αρθρώσω λέξη".

Και αυτό έκανε. Εμφάνισε ένα τεράστιο ντοσιέ και άρχισε να διαβάζει σημειώσεις, άρθρα από το Wired.com, το Post-It, να διατυπώνει σκέψεις που του ήρθαν ξαφνικά στο μυαλό και να τις επαναλαμβάνει.

Η μαραθώνια ομιλία του Πολ δεν είναι κάτι καινούργιο για την Γερουσία. Το 2010 ο Μπέρνι Σάντερς μιλούσε επί οκτώμισι ώρες εναντίον της μείωσης των φόρων. Το ρεκόρ κατέχει ο Στρομ Θέρμοντ, ο οποίος το 1957 υπερασπίστηκε τις φυλετικές διακρίσεις σε μια ομιλία που διήρκεσε πάνω από μια ημέρα (24 ώρες και 18 λεπτά!!!)

Στις 00:39 (07:39 ώρα Ελλάδας) ο γερουσιαστής αναγκάστηκε για λόγους...ανωτέρας βίας να εγκαταλείψει το βήμα. Λίγα λεπτά αργότερα παραδέχτηκε στους δημοσιογράφους πως "πονάει παντού".
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑMΠΕ