Αθήνα: Διπλωματικός μαραθώνιος για την τουρκική προκλητικότητα

Ισχυρό τείχος έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στήνει η Αθήνα, η οποία διεξάγει έναν διπλωματικό «μαραθώνιο».

Στο πλαίσιο αυτό, παραμένει σε πολύ στενή διπλωματική επαφή και με το Βερολίνο και με το Παρίσι.Άλλωστε, το Βερολίνο έχει παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, ιδιαίτερα με το τηλεφώνημα που έκανε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Μέρκελ τόσο στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ίδια στιγμή παραμένει ενεργός ο δίαυλος επικοινωνίας στο τρίγωνο Βερολίνου- Αθήνας- Άγκυρας σε επίπεδο διπλωματικών γραφείων των πρωθυπουργών και των προέδρων. 

Στο μεταξύ, αύριο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί στο υπουργείο την ομόλογό του από τη Βουλγαρία και μεθαύριο την ομόλογό του από την Ισπανία, γεγονός που δείχνει ότι εντείνονται οι διπλωματικές επαφές και θα συζητηθούν η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. 

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή της Ελλάδας, την ερχόμενη Τετάρτη, σε τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)  για τη Λιβύη, μια χώρα στην οποία η Τουρκία παίζει το δικό της ρόλο και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Τέλος, οι ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι κρατούν χαμηλούς τόνους σε διπλωματικό επίπεδο αυτή τη στιγμή, έχουν το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ νότια της Κρήτης και θα συμμετάσχει σε κοινές αεροπορικές ασκήσεις με την ελληνική πολεμική αεροπορία.           
 

Πηγή: skai.gr