Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ: Περιορισμός ύφεσης 5 με 8% με μέτρα συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα περιορισμού της ύφεσης στο 5 με 8% του ΑΕΠ για το 2020 με «οπλοστάσιο» τα μέτρα συνολικού ύψους 24 δισεκ. ευρώ έχει λάβει, λαμβάνει και θα λάβει σε βάθος χρόνου επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο Χρήστος Σταϊκούρας. 

Όπως διευκρίνισε πάντως ο υπουργός Οικονομικών, αν υπάρξει 1 επιπλέον μήνας καραντίνας ή δυσκολίας στις αεροπορικές μεταφορές η ύφεση στο ΑΕΠ μπορεί να είναι περίπου 2,5 με 3% επιπλέον. Ειδικά στην Ελλάδα που έχει μεγάλη εξάρτηση στον τουρισμό μπορεί να υπερβαίνει το 3% για Ιούλιο και Αύγουστο. 


Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις που έχουν σταλεί από το ΥΠΟΙΚ στην Κομισιόν αναφέρουν 10 έως 13,2% ύφεση στην Ελλάδα για το 2020, ενώ η ΕΚΤ στο τελευταίο Eurogroup προβλέπει ύφεση από 5% έως 12% σε επίπεδο οικονομίας της Ευρωζώνης. «Θα υπάρχει διαρκής επικαιροποίηση» αποσαφήνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι τη θέση της βαθιάς ύφεσης το 2020 θα δώσει ισχυρή ανάπτυξη το 2021. 

Προσδοκούμε να ρίξουμε στην αγορά 1 δισεκ. ευρώ τις επομενες 10 ημέρες

 

Στα φορολογικά ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε εστίαση – εποχιακό τουρισμό που θα ανακοινωθούν εντός του μήνα (μείωση ΦΠΑ και προκαταβολής φόρου) ανάλογα με τις επιλογές που θα γίνουν από 1ης Ιουνίου. «Μετά το Σεπτέμβριο θα υπάρξει δρομολόγηση άλλων πολιτικών, με μονιμότερα χαρακτηριστικά, εφόσον θα έχουμε καλύτερη εικόνα της πορείας της υγειονομικής κρίσης του προϋπολογισμού και των ταμειακών διαθεσίμων» επισήμανε. 

Εξάλλου, την Παρασκευή θα γίνει η δεύτερη πληρωμή στις επιχειρήσεις που θα έχουν κάνει αίτηση μέχρι τότε (η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή). «Προσδοκούμε να ρίξουμε στην αγορά 1 δισεκ. ευρώ τις επομενες 10 ημέρες» δήλωσε χαρακτηριστικά.  Για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ σχολίασε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τις επιχειρήσεις. «Πρέπει να γίνει γρήγορα κατανομή από τις τράπεζες για να πέσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία… Μέχρι την Τρίτη είχαν εγκριθεί περίπου 87 εκατ. δάνεια» είπε. 

Ο υπουργός πρόσθεσε δε ότι από το Ταμείο Εγγυοδοσίας των επιχειρήσεων για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις θα δοθούν 2 δισ. ευρώ που μοχλευμένα θα είναι 7 δισεκ. «Αυτή τη στιγμή κάποια μεταβολή του τρέχοντος ΕΝΦΙΑ δεν μπορούμε να συζητήσουμε» ξεκαθάρισε επίσης ο Χρήστος Σταϊκούρας. 
 

Πηγή: skai.gr