Το Πεντάγωνο χαρακτηρίζει τα Ινστιτούτα Κομφούκιου στις ΗΠΑ απειλή για την εθνική ασφάλεια

Το Υπουργείο Άμυνας τους τελευταίους δύο μήνες έχει «εξαρθρώσει συστηματικά κάθε μία από αυτές τις οργανώσεις», είπε ο Πιτ Χεγκσεθ

Χέγκσεθ

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ τα πολιτιστικά κέντρα που χρηματοδοτούνται από την Κίνα σε πανεπιστημιουπόλεις, γνωστά ως Ινστιτούτα Κομφούκιος.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί εδώ και καιρό τα Ινστιτούτα Κομφούκιος ότι αποτελούν εργαλεία κινεζικής προπαγάνδας και έχει λάβει μέτρα για την καταστολή τους, κάτι που αρνείται το Πεκίνο

Τα ινστιτούτα Κομφούκιος σκοπό έχουν να μεταλαμπαδεύουν τον κινεζικό πολιτισμό μέσω της εκμάθησης της γλώσσας και της οργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων στο εξωτερικό.

Πολλά είχαν συνάψει σχέσεις με πανεπιστήμια, στα οποία ενίοτε είχαν παρουσία επίσημα, με τις κινεζικές αρχές να στέλνουν καθηγητές, παιδαγωγικό υλικό και γενναίες χρηματοδοτήσεις.

«Το Κογκρέσο είχε απαγορεύσει αυτά τα ινστιτούτα Κομφούκιος πριν από μερικά χρόνια, αλλά επέστρεψαν μεταμφιεσμένα, με νέα μορφή», ανέφερε ο υπουργός Πολέμου Πιτ Χέγκσεθ σε βίντεο που δημοσιοποίησε μέσω X. 

Ο Χέγκσεθ, τόνισε ότι το Πεντάγωνο τα είχε προσθέσει στον κατάλογο των ιδρυμάτων που απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Αποδεικνύεται ότι 80 νέοι πυρήνες προπαγάνδας σε 30 πανεπιστήμια είχαν εμφανιστεί χρησιμοποιώντας διαφορετικά ονόματα και διαφορετικά καταστατικά, αλλά με την ίδια αποστολή: να κλέψουν πνευματική ιδιοκτησία και να διεισδύσουν στο μυαλό Αμερικανών φοιτητών», είπε ο Χέγκσεθ.

Το Υπουργείο Άμυνας τους τελευταίους δύο μήνες έχει «εξαρθρώσει συστηματικά κάθε μία από αυτές τις οργανώσεις», πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr
10 0 Bookmark

Απόρρητο