Επιστροφή στο 2022; Η Ρωσία ετοιμάζει νέα χερσαία επίθεση στο Κίεβο, λέει η Ουκρανία

Το γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκαλύπτει νέες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τα σχέδια του Κρεμλίνου για επίθεση κατά της πρωτεύουσας

Ουκρανία

Η Ουκρανία διαθέτει πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει νέες χερσαίες επιθέσεις κατά του Κιέβου και του Τσερνίχιβ — την ώρα που η Μόσχα κλιμακώνει τις επιθέσεις με drones σε ουκρανικές πόλεις. 

Όπως αποκαλύπτει το Politico, ο Πάβλο Παλίσα, αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, επισήμανε στους δημοσιογράφους ότι οι πολιτικοί ηγέτες του Κρεμλίνου έχουν δώσει εντολή στους Ρώσους ανώτατους στρατιωτικούς διοικητές για τον σχεδιασμό και την προετοιμασία επιθέσεων στις δύο πόλεις, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε και επαλήθευσε η Ουκρανία.



Ο Παλίσα διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις και ότι η προτεραιότητα της Ουκρανίας είναι να «αποτρέψει τη δημιουργία συνθηκών για να μπορέσουν οι Ρώσοι να εξαπολύσουν οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες».

Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν προηγουμένως επιχειρήσει χερσαία επίθεση στο Κίεβο στην αρχή της γενικευμένης εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, η οποία ξεκίνησε εν μέρει από τη γειτονική Λευκορωσία, αλλά τελικά απωθήθηκαν από τον ουκρανικό στρατό.

Οι δηλώσεις του Παλίσα έρχονται λίγο μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η Ρωσία δοκιμάζει την ικανότητά της να επιστρατεύσει περισσότερα στρατεύματα. Το Κρεμλίνο χάνει πλέον περισσότερους στρατιώτες από όσους μπορεί να στρατολογήσει, ενώ το αυξανόμενο κύμα εξόδου Ρώσων πολιτών αντικατοπτρίζει τους κλιμακούμενους φόβους ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να ανακοινώσει μια νέα προσπάθεια επιστράτευσης.

Από πλευράς του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε το Σάββατο ότι «η κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας προχωρά». Έκανε αυτά τα σχόλια μετά από ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, λίγες ημέρες αφότου ο διευθυντής της CIA Τζον Ράτκλιφ πραγματοποίησε μια απροσδόκητη επίσκεψη στη Μόσχα, όπου προειδοποίησε Ρώσους αξιωματούχους να μην κλιμακώσουν τη σύγκρουση με τους συμμάχους της Αμερικής στο ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη αεροπορική υποστήριξη, υπογράμμισε ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι οι επόμενοι έξι μήνες «θα είναι καθοριστικοί και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ως Πολωνία και ΝΑΤΟ για διάφορα σενάρια».


Η Ρωσία βομβαρδίζει το Κίεβο με «σχεδόν ασταμάτητες επιθέσεις από αεριωθούμενα drones», δήλωσε το Σάββατο ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σε ξεχωριστή βιντεοσκοπημένη ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής, παραδέχτηκε ότι η Ουκρανία πρέπει να «επιταχύνει σημαντικά» την παραγωγή αναχαιτιστικών μέσων ικανών να καταρρίπτουν τα ιρανικής σχεδίασης drones Shahed.
 
Πηγή: skai.gr
10 0 Bookmark

Απόρρητο