Πιθανή απόπειρα δολιοφθοράς σε υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, στη Γερμανία, διερευνά η γερμανική αστυνομία, μετά τον εντοπισμό αρκετών αυτοσχέδιων εκρηκτικών και εμπρηστικών μηχανισμών στην περιοχή.
Όπως μεταδίδει η Bild, η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε τουλάχιστον μία έκρηξη, ενώ σύμφωνα με τις Αρχές, ειδικές ομάδες έχουν αναλάβει την εξουδετέρωση των μηχανισμών, ενώ διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τον πληθυσμό.
Ο υποσταθμός βρίσκεται κοντά σε λιγνιτικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος τόσο σε περιφερειακό όσο και σε υπερπεριφερειακό επίπεδο. Ειδικότερα, ο υποσταθμός βρίσκεται στο Turnow-Preilack, κοντά στον λιγνιτικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Jänschwalde.
Οι εργαζόμενοι εντόπισαν τις ζημιές
Λίγο πριν από τις 08:00, εργαζόμενοι ειδοποίησαν την αστυνομία για ζημιές σε αρκετές εναέριες γραμμές του υποσταθμού, σύμφωνα με την Bild.
Περίπου 40 λεπτά αργότερα, οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο επιβεβαίωσαν τις ζημιές και εντόπισαν ύποπτα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να κληθούν πυροτεχνουργοί.
Στην περιοχή εντοπίστηκαν αρκετοί αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί και εκρηκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βρανδεμβούργου, δεν εξερράγησαν όλοι.
Οι Αρχές αντιμετωπίζουν το περιστατικό «πολύ σοβαρά», ενώ την έρευνα έχει αναλάβει η Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος του Βρανδεμβούργου.
Τεχνική βλάβη σε μονάδα του εργοστασίου
Η ενεργειακή εταιρεία LEAG εκτιμά ότι πρόκειται για επίθεση στον υποσταθμό Turnow-Preilack. Μέσω του συγκεκριμένου υποσταθμού διοχετεύεται στο δίκτυο μεταφοράς της 50Hertz το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται στο εργοστάσιο Jänschwalde.
Σύμφωνα με τη LEAG, μετά το περιστατικό σημειώθηκε τεχνική βλάβη στη μονάδα Β του εργοστασίου, ενώ διερευνάται εάν συνδέεται με την επίθεση.
Δεν υπήρξαν επιπτώσεις για τον πληθυσμό, ενώ δεν σημειώθηκε διακοπή της ηλεκτροδότησης για τους καταναλωτές.
Από την πλευρά της, η 50Hertz, η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε ότι άγνωστοι φέρεται να προκάλεσαν φθορές σε αρκετές γραμμές του δικτύου. Καταγράφηκε, πάντως, σύντομη διακοπή σε μία γραμμή.
Ο Jänschwalde είναι ο μεγαλύτερος λιγνιτικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, με εγκατεστημένη ισχύ 1.500 MW.
Ο πιθανός στόχος
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εξετάζεται το ενδεχόμενο στόχος της ενέργειας να ήταν η πρόκληση εκτεταμένης διακοπής ρεύματος σε τμήμα του εργοστασίου.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά στοιχεία για τους δράστες ή τα κίνητρά τους, ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.