Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε την Πέμπτη την απόφαση του Πενταγώνου να χαρακτηρίσει την Anthropic επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια, σε μια υπόθεση που φέρνει στο προσκήνιο τα όρια της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Η Anthropic, η εταιρεία που έχει αναπτύξει το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Claude, είχε προσφύγει στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη της Καλιφόρνιας, υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ υπερέβη την εξουσία του χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη για την στρατιωτική εφοδιαστική αλυσίδα» (supply-chain risk).
Ο χαρακτηρισμός αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση εναντίον εταιρειών που θεωρεί ότι ενδέχεται να εκθέσουν στρατιωτικά συστήματα σε πιθανή διείσδυση, δολιοφθορά ή άλλη απειλή από εχθρικές δυνάμεις.
Η διαμάχη για τη χρήση του Claude στον στρατό
Η απόφαση του Πενταγώνου ήρθε μετά την άρνηση της Anthropic να επιτρέψει τη χρήση των μοντέλων Claude για μαζική εγχώρια παρακολούθηση ή αυτόνομα οπλικά συστήματα.
Η εταιρεία έχει υποστηρίξει ότι τα σημερινά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι ακόμη αρκετά αξιόπιστα ώστε να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια σε συστήματα αυτόνομων όπλων. Παράλληλα, έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε εγχώριες επιχειρήσεις παρακολούθησης, επικαλούμενη ζητήματα προστασίας ατομικών δικαιωμάτων.
Το Πεντάγωνο, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι οι ιδιωτικές εταιρείες δεν θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να περιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν την τεχνολογία σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
«Παράνομη και αβάσιμη» η απόφαση του Πενταγώνου
Η δικαστής Rita Lin, η οποία διορίστηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόε Μπάιντεν, εξέδωσε απόφαση 59 σελίδων, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια του Πενταγώνου «παράνομη και αβάσιμη».
Στην απόφασή της, η Lin προειδοποίησε ότι η επίκληση της εθνικής ασφάλειας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέσο τιμωρίας εταιρειών ή προσώπων που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.
Η Anthropic χαιρέτισε την απόφαση, δηλώνοντας ότι παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης σε θέματα εθνικής ασφάλειας, «ώστε όλοι οι Αμερικανοί να επωφεληθούν από την τεχνολογία».
Το Πεντάγωνο δεν είχε δώσει άμεσα απάντηση στο αίτημα για σχολιασμό της δικαστικής απόφασης.
Η Anthropic επικαλείται την ελευθερία του λόγου
Στην αγωγή της, η Anthropic υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση παραβίασε το Πρώτο Τροποποιητικό της αμερικανικής Συνταγματικής Τάξης, το οποίο προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης, καθώς η εταιρεία θεωρεί ότι τιμωρήθηκε για τις θέσεις της σχετικά με την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε και το Πέμπτο Τροποποιητικό, καθώς δεν της δόθηκε η δυνατότητα να αμφισβητήσει τον χαρακτηρισμό της ως κινδύνου για την εφοδιαστική αλυσίδα.
Η εταιρεία υποστηρίζει ακόμη ότι η απόφαση του Πενταγώνου δεν στηρίζεται σε επαρκή πραγματικά στοιχεία και έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη θετική αξιολόγηση του Claude από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Η αμερικανική κυβέρνηση απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς. Σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στο δικαστήριο από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η απόφαση δεν σχετίζεται με τις απόψεις της Anthropic για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά με την άρνησή της να αποδεχθεί συγκεκριμένους συμβατικούς όρους.
Η κυβέρνηση υποστήριξε επίσης ότι οι περιορισμοί της εταιρείας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αβεβαιότητα στο Πεντάγωνο σχετικά με τον τρόπο χρήσης του Claude και, σε ακραίες περιπτώσεις, να προκαλέσουν προβλήματα στη λειτουργία στρατιωτικών συστημάτων κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων.
Πρωτοφανής χαρακτηρισμός
Η υπόθεση έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή πρόκειται για την πρώτη δημόσια περίπτωση κατά την οποία αμερικανική εταιρεία χαρακτηρίζεται από το Πεντάγωνο ως κίνδυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα βάσει ενός σχετικά άγνωστου νόμου περί κρατικών προμηθειών.
Η νομοθεσία αυτή έχει σχεδιαστεί για την προστασία των στρατιωτικών συστημάτων από κινδύνους όπως η ξένη διείσδυση ή δολιοφθορά.
Η Anthropic υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός θα μπορούσε να της κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα συμβόλαια και να προκαλέσει σημαντική ζημιά στη φήμη της.
Και δεύτερη δικαστική μάχη
Παράλληλα, η Anthropic έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη και στην Ουάσινγκτον, καθώς αμφισβητεί μια ακόμη αντίστοιχη κατηγορία του Πενταγώνου. Η υπόθεση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στον αποκλεισμό της εταιρείας από ομοσπονδιακές συμβάσεις πολιτικών υπηρεσιών.
Η διαμάχη μεταξύ Anthropic και αμερικανικής κυβέρνησης αναδεικνύει έτσι ένα ευρύτερο ερώτημα που αναμένεται να απασχολήσει όλο και περισσότερο τις ΗΠΑ: ποιος αποφασίζει τα όρια χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικές επιχειρήσεις -η κυβέρνηση ή οι ίδιες οι εταιρείες που αναπτύσσουν τα μοντέλα;
Η δικαστική απόφαση υπέρ της Anthropic αποτελεί σημαντικό προηγούμενο στη διαμάχη αυτή, όμως η τελική έκβαση των δύο δικαστικών υποθέσεων αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα συνεργάζονται στο μέλλον οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις με τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.