Ο Γερμανός πολιτικός Γιόχαν Βάντεφουλ υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι οι νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις καθιστούν δυσκολότερο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Η Ρωσία δεν μπορεί, και δεν θα κερδίσει τον πόλεμο με την Ουκρανία» ξεκαθάρισε ο Βάντεφουλ.
«Σήμερα, η ΕΕ προσθέτει στον κατάλογο κυρώσεων περισσότερα άτομα και εταιρείες από ποτέ άλλοτε – συνολικά πολύ περισσότερα από 1.600. Σχεδόν όλα διαδραματίζουν άμεσο ή έμμεσο ρόλο στις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας… Με την ένταξη κατασκευαστών drones στη λίστα κυρώσεων απαντούμε στις υβριδικές ρωσικές επιθέσεις», ανέφερε δε, ο Γερμανός ΥΠΕΞ.
Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα 1.646 νέες καταχωρίσεις στο πλαίσιο του καθεστώτος κυρώσεων του μπλοκ κατά της Ρωσίας, με τις περισσότερες να στοχεύουν το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της χώρας, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Από πλευράς του, ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Μάργκους Τσάκνα δήλωσε ότι «η ενεργειακή εκεχειρία» Ρωσίας-Ουκρανίας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ «δεν αποδίδει».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας δήλωσε ότι η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών GRU θα πρέπει να χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως τρομοκρατική οργάνωση.
«Χαιρετίζουμε την εκεχειρία στην Ουκρανία, αλλά μένει να φανεί αν η Ρωσία θα την τηρήσει» επισήμανε νωρίτερα τη Δευτέρα η Κάγια Κάλας, ζητώντας αντ’ αυτού από την Ουάσινγκτον εφαρμογή των κυρώσεων.
«Ελπίζουμε ότι αυτή η συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία θα διατηρηθεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει να τηρείται» τόνισε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Σημειώνεται ότι έως στιγμής η Μόσχα δεν έχει αντιδράσει στην ανακοίνωση Τραμπ για εκεχειρία.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.