Ισραήλ: Εντολή Νετανιάχου για κατεδάφιση μη εγκεκριμένων εποικιστικών φυλακίων στη Δυτική Όχθη

Η απόφαση του Νετανιάχου για τα μη εγκεκριμένα φυλάκια συνδέεται άμεσα με τις πιέσεις της Ουάσινγκτον, βασικού συμμάχου του Ισραήλ.

Δυτική Όχθη

Στην απομάκρυνση και κατεδάφιση εποικιστικών φυλακίων στη Δυτική Όχθη που έχουν δημιουργηθεί χωρίς επίσημη κρατική έγκριση προχωρά το Ισραήλ, έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης.

Η απόφαση έρχεται υπό την αυξανόμενη πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών προς την ισραηλινή κυβέρνηση να λάβει αυστηρότερα μέτρα απέναντι στη βία Ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων.

Τα συγκεκριμένα φυλάκια δημιουργούνται από εποίκους χωρίς επίσημη άδεια των ισραηλινών αρχών και συνήθως αποτελούνται από προκατασκευασμένες κατασκευές ή τροχόσπιτα, όπου εγκαθίσταται περιορισμένος αριθμός ανθρώπων.

Το ισραηλινό κράτος έχει κατά καιρούς προχωρήσει στην κατεδάφιση ανάλογων εγκαταστάσεων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχει προχωρήσει στην εκ των υστέρων νομιμοποίησή τους, επιτρέποντας την πρόσβασή τους σε κρατική χρηματοδότηση.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η επιχείρηση απομάκρυνσης.

Απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου υπέρ Παλαιστινίων

Την ίδια ημέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξέδωσε απόφαση που αφορά τρεις παλαιστινιακές οικογένειες από το χωριό Τζαλούντ της Δυτικής Όχθης. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι ισραηλινές αμυντικές αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή των οικογενειών στις κατοικίες τους, από τις οποίες είχαν απομακρυνθεί έπειτα από επιθέσεις και πιέσεις εποίκων.

Η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι καταγγελίες για περιστατικά βίας και εκφοβισμού Παλαιστινίων από εποίκους έχουν αυξηθεί.

Η πίεση της Ουάσινγκτον

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση του Νετανιάχου για τα μη εγκεκριμένα φυλάκια συνδέεται άμεσα με τις πιέσεις της Ουάσινγκτον, βασικού συμμάχου του Ισραήλ.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Μάικ Χάκαμπι, καταδίκασε το Σάββατο τη βία από Ισραηλινούς εποίκους, χαρακτηρίζοντας όσους εμπλέκονται σε τέτοιες επιθέσεις «τρομοκράτες» και ζητώντας να αντιμετωπίζουν αυστηρές συνέπειες. Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντησή του με αρκετούς Αμερικανοπαλαιστίνιους σε παλαιστινιακή πόλη της Δυτικής Όχθης.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η κυβερνητική εντολή αφορά περίπου 100 μη εγκεκριμένα φυλάκια σε διάφορα σημεία της Δυτικής Όχθης.

Αντιδράσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος είναι και ο ίδιος έποικος, ρωτήθηκε σε συνέδριο στην Ιερουσαλήμ σχετικά με τις πληροφορίες. Όπως δήλωσε, ο Νετανιάχου έδωσε εντολή για την απομάκρυνση εγκαταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί στις Περιοχές Α και Β της Δυτικής Όχθης, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του παλαιστινιακού πληθυσμού.

Η Δυτική Όχθη χωρίστηκε σε τρεις ζώνες, Α, Β και Γ, βάσει των Συμφωνιών του Όσλο, των ενδιάμεσων ειρηνευτικών συμφωνιών που υπεγράφησαν τη δεκαετία του 1990 μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ο Σμότριτς δήλωσε ότι διαφωνεί με την απόφαση του Νετανιάχου, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη των ισραηλινών οικισμών στην Περιοχή Γ, η οποία βρίσκεται υπό ισραηλινό έλεγχο.

Εκατοντάδες φυλάκια και οικισμοί

Σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση Peace Now, η οποία αντιτίθεται στην επέκταση των εποικισμών και τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών, στη Δυτική Όχθη υπάρχουν σήμερα περίπου 340 μη εγκεκριμένα φυλάκια, παράλληλα με 146 οικισμούς που έχουν αναγνωριστεί επίσημα από το ισραηλινό κράτος.

Οι εντάσεις στην περιοχή παραμένουν υψηλές. Τον περασμένο μήνα, Ισραηλινοί έποικοι περικύκλωσαν σπίτια Παλαιστινίων σε γειτονικό χωριό, μεταξύ των οποίων και κατοικία που ανήκει σε Αμερικανό πολίτη παλαιστινιακής καταγωγής. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επενέβησαν και απομάκρυναν τους εποίκους, ωστόσο οι κάτοικοι του χωριού καταγγέλλουν ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περιστατικά παρενόχλησης και εκφοβισμού.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει καταδικάσει δημόσια τη βία των εποίκων, ωστόσο, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, οι δράστες σπάνια συλλαμβάνονται και ακόμη πιο σπάνια οδηγούνται σε καταδίκη.

Διαφωνία για το καθεστώς της Δυτικής Όχθης

Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη παραμένει αντικείμενο έντονης διεθνούς διαμάχης. Ο ΟΗΕ και η πλειονότητα των κυβερνήσεων θεωρούν παράνομους βάσει του διεθνούς δικαίου τους ισραηλινούς εποικισμούς και αντιμετωπίζουν τη Δυτική Όχθη ως κατεχόμενη περιοχή υπό στρατιωτικό έλεγχο.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, απορρίπτει τον χαρακτηρισμό της «κατοχής» και υποστηρίζει ότι πρόκειται για αμφισβητούμενη περιοχή, το τελικό καθεστώς της οποίας θα πρέπει να καθοριστεί μέσω διαπραγματεύσεων.

Πηγή: skai.gr
12 0 Bookmark

Απόρρητο