Τομ Μπάρακ: «Παράλογη» η αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας - Προτείνει συνεργασία για δύο ενεργειακούς διαδρόμους

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία δήλωσε, επίσης, ότι είναι «απολύτως» πιθανό οι ΗΠΑ να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του Ιράν ακόμη και μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο

Τομ Μπάρακ

Παράλογη χαρακτήρισε την αντιπαράθεση Ελλάδας και Τουρκίας ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Τομ Μπάρακ, υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν για τη δημιουργία δύο ενεργειακών διαδρόμων.

Ειδικότερα, ο Τομ Μπάρακ, δήλωσε: «Η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κάτι που είναι παράλογο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνεννοηθούν και να πουν: “Ωραία, θα έχουμε δύο ενεργειακούς διαδρόμους και θα βοηθάμε ο ένας τον άλλον”».

«Απολύτως πιθανή» μια αμερικανική επίθεση στο Ιράν 

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία δήλωσε ότι είναι «απολύτως» πιθανό οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του Ιράν ακόμη και μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο.

«Θα μπορούσε να υπάρξει επίθεση αυτό το Σαββατοκύριακο; Απολύτως», δήλωσε ο Μπάρακ, ο οποίος είναι επίσης ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία και το Ιράκ, σε συνέντευξή του στον διαδικτυακό σχολιαστή Μάριο Ναουφάλ.

«Ο πρόεδρος είναι απολύτως σαφής. Είναι ανοιχτός και διαθέσιμος για μια συμφωνία. Και βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εδώ και πάρα πολλούς μήνες», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Μπάρακ υποστήριξε ότι «η διάδοση των πυρηνικών όπλων, το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου και όλα αυτά είναι λεπτομέρειες, τα σημεία στίξης σε ένα κεφάλαιο που πρέπει να ολοκληρωθεί».

Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται «την αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων, την άρση κυρώσεων, τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την παροχή της αναγκαίας βοήθειας στο Ισραήλ, τον σύμμαχό μας».

Ο Αμερικανός απεσταλμένος επανέλαβε επίσης τη θέση που έχει εκφράσει τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει μια διπλωματική συμφωνία, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία και συνεχίσετε να απειλείτε τον κόσμο, τους συμμάχους μας και τις χώρες του Κόλπου, θα υπάρξουν συνέπειες».

Πηγή: skai.gr
17 0 Bookmark

Απόρρητο