Ακραίος κίνδυνος για φωτιά και σήμερα: Συναγερμός για τους θυελλώδεις ανέμους - Εναέριες περιπολίες με drones

Οι συνθήκες που επικρατούν και θα συνεχίσουν να επικρατούν τις επόμενες ώρες δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, τονίζεται από την Πυροσβεστική 

Φωτιά

Σε ακραίο κίνδυνο για εκδήλωση φωτιάς βρίσκονται και σήμερα, Παρασκευή αρκετές περιοχές της χώρας καθώς οι άνεμοι θα πνέουν τοπικά έως 9 μποφόρ, με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα ενώ πραγματοποιούνται και ενάεριες περιπολίες με drones

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Ζακύνθου)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής και Άγιον Όρος)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος Αρχιπύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης ανέφερε στη χτεσινή έκτακτη ενημέρωση πως σήμερα αναμένονται εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. 

Αναλυτικά ανέφερε: 

«Οι πολύ ισχυροί και κατά περιόδους θυελλώδεις άνεμοι, διαμορφώνουν συνθήκες που μπορούν να ευνοήσουν την έναρξη και κυρίως την πολύ γρήγορη εξάπλωση πυρκαγιών.

Για τον λόγο αυτό, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προβλέπει ότι οι περιοχές που βρίσκονται στην Κατηγορία Κινδύνου 4, θα αντιμετωπιστούν με την ίδια αυξημένη ετοιμότητα, με τις περιοχές της Κατηγορίας 5. Το σύνολο του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος θα συνεχίσει να βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής, με αυξημένες περιπολίες και διασπορά δυνάμεων στις περιοχές υψηλού κινδύνου.

Παράλληλα, ενισχύεται η ανάπτυξη των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων και του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, ενώ σε περιπολίες θα βρίσκονται στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και των Ανακριτικών Κλιμακίων Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Θα πραγματοποιούνται έμφορτες εναέριες επιτηρήσεις, ώστε να υπάρχει δυνατότητα άμεσης επέμβασης σε περίπτωση εντοπισμού πυρκαγιάς, ενώ αναπτύσσονται ομάδες με drones και κινητά κέντρα drone, για τη συνεχή επιτήρηση περιοχών ακραίου και πολύ υψηλού κινδύνου.

Στο ΕΣΚΕΔΙΚ θα βρίσκονται με φυσική παρουσία εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων φορέων, ώστε να υπάρχει άμεσος συντονισμός και ταχεία λήψη αποφάσεων.

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται επίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, η Δασική Υπηρεσία, ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ, το ΕΚΑΒ και οι εθελοντικές ομάδες.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πραγματοποιούν περιπολίες και θα επανδρώνουν τα καθορισμένα πυροφυλάκια σε 24ωρη βάση, ενώ μηχανήματα έργου βρίσκονται σε ετοιμότητα και διασπορά προκειμένου να επέμβουν άμεσα όπου απαιτηθεί.

Επισημαίνεται επίσης ότι πραγματοποιούνται αυξημένοι έλεγχοι για την εφαρμογή των απαγορεύσεων πρόσβασης και κυκλοφορίας σε δάση, εθνικούς δρυμούς και άλλες ευπαθείς περιοχές, σύμφωνα με τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών.

Απευθύνουμε για ακόμη μία φορά ισχυρή έκκληση προς όλους τους πολίτες. Οι συνθήκες που επικρατούν και θα συνεχίσουν να επικρατούν τις επόμενες ώρες δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Αποφεύγουμε απολύτως οποιαδήποτε εργασία ή δραστηριότητα στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσει σπινθήρα ή φωτιά. Δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο και υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούμε καπνό ή φωτιά, ειδοποιούμε αμέσως την Πυροσβεστική στο 199 ή στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης στο 112. Και, κυρίως, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών και τα μηνύματα του 112».
 

Πηγή: skai.gr
0 0 Bookmark

Απόρρητο