«Δεν πίστευε στα μάτια του» ιδιοκτήτης σπιτιού στη Δανία, όταν κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή μιας βεράντας στην αυλή του, ανακάλυψε περισσότερα από 18,5 κιλά ασήμι, ηλικίας περίπου 1.100 ετών.
Η ανάλυση του ευρήματος έδειξε ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο ασημένιο θησαυρό από την εποχή των Βίκινγκ που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στη Δανία.
Ο θησαυρός αποτελείται από περίπου 700 ασημένια αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ράβδοι ασημιού, κοσμήματα, 47 ολόκληρα νομίσματα και τμήματα νομισμάτων, καθώς και ένα μικρό σφυρί του Θορ, το οποίο θεωρείται σύμβολο προστασίας και ένδειξη πίστης στους θεούς της σκανδιναβικής μυθολογίας.
Περίπου 320 από τα αντικείμενα βρίσκονταν μέσα σε ένα πήλινο αγγείο, ενώ τα υπόλοιπα ήταν θαμμένα στο έδαφος γύρω από αυτό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο θησαυρός είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος από τον προηγούμενο μεγαλύτερο ασημένιο θησαυρό της εποχής των Βίκινγκ που είχε βρεθεί στη Δανία.
Πώς εντοπίστηκε ο θησαυρός
Ο ιδιοκτήτης εντόπισε το εύρημα την περασμένη άνοιξη στον δήμο Rebild. Καθώς απομάκρυνε χόρτα, πέτρες και χαλίκια από το σημείο όπου και θα γινόταν η κατασκεύη, χτύπησε πάνω σε κάτι που προκάλεσε έναν παράξενο ήχο.
«Τυπικά επρόκειτο για μερικές ώρες σκληρής δουλειάς στον κήπο, όμως αποδείχθηκε η μεγαλύτερη έκπληξη της ζωής μου», δήλωσε ο ίδιος.
Ένα από τα ασημένια αντικείμενα φέρει μάλιστα χαραγμένους ρούνους, το σύστημα γραφής που χρησιμοποιούνταν στη Σκανδιναβία κατά την εποχή των Βίκινγκ. Η επιγραφή ενδέχεται να αναφέρει τη λέξη «hutu», η οποία πιθανώς αντιστοιχεί σε όνομα προσώπου ή σημάδι ιδιοκτησίας.
Νομίσματα από την Αγγλία και τον ισλαμικό κόσμο
Μεταξύ των νομισμάτων περιλαμβάνονται δύο αγγλοσαξονικές ασημένιες πένες, οι οποίες κόπηκαν κατά τη βασιλεία του Εδουάρδου του Πρεσβύτερου, που κυβέρνησε από το 899 έως το 924.
Το στοιχείο αυτό υποδεικνύει ότι ο θησαυρός χρονολογείται στον 10ο αιώνα.
Εντοπίστηκαν επίσης ισλαμικά νομίσματα. Ο συνδυασμός των νομισμάτων από την Αγγλία και τον ισλαμικό κόσμο αποτελεί ένδειξη των εκτεταμένων εμπορικών και πολιτιστικών διασυνδέσεων της Δανίας των Βίκινγκ με μεγάλες περιοχές της Ευρώπης, αλλά και με μακρινές περιοχές της Ανατολής.
Σύμφωνα με τον Torben Sarauw, υπεύθυνο πολιτιστικής κληρονομιάς στα Μουσεία της Βόρειας Γιουτλάνδης, το εύρημα δεν αποτελεί απλώς μια συλλογή πολύτιμων αντικειμένων, αλλά αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το ασήμι ως πλούτος και μέσο πληρωμής κατά την εποχή των Βίκινγκ.
Μάλιστα, οι ασημένιες ράβδοι, αλλά και ορισμένα βραχιόλια και θραύσματα ασημιού, μπορούν να ταξινομηθούν σε συγκεκριμένες ομάδες βάρους, γεγονός που δείχνει ότι ο θησαυρός αποτελούσε οργανωμένη αποθήκευση πλούτου και όχι μια τυχαία συλλογή αντικειμένων.
«Είναι σαν να βρίσκεις ένα χρηματοκιβώτιο από την εποχή των Βίκινγκ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Sarauw.
Παραμένει άγνωστο γιατί ο θησαυρός θάφτηκε. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να είχε κρυφτεί κοντά σε έναν οικισμό Βίκινγκ, δίπλα σε έναν δρόμο που δεν υπάρχει πλέον ή το σημείο να αποτελούσε απομακρυσμένη τοποθεσία
Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα θα απαιτούσε εκτεταμένες αρχαιολογικές έρευνες, κάτι που δεν είναι εφικτό στην κατοικημένη περιοχή όπου εντοπίστηκε το εύρημα.
Ο θησαυρός έχει πλέον υποβληθεί για αξιολόγηση στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.