Γερμανίδα Ευρωβουλευτής σε ΣΚΑΪ: Εμπάργκο όπλων σε Τουρκία-Οι Πράσινοι στηρίζουν Ελλάδα

Μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να επιμένει να παίζει το παιχνίδι των ισορροπιών μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, το κλίμα μέσα στη Γερμανία όμως βαραίνει. Αυτή η γραμμή , δεν διαπερνά οριζόντια το πολιτικό σύστημα της χώρας. Κι εδώ έχει μεγάλο ενδιαφέρον η αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ η ευρωβουλευτής του κόμματος των πρασίνων, μίας ισχυρής και ανερχόμενης δύναμης στη Γερμανία που μάλιστα στηρίζουν την ελληνική πρόταση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, Χάνα Νόιμαν.

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιώργο Ευγενίδη:

ΕΡ:Γιατί ζητάτε, γιατί ζητούν οι Πράσινοι ένα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και τι θα σημαίνει αυτό και για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων;

Χάνα Νόιμαν:Τους τελευταίους μήνες είδαμε δυστυχώς ότι η Τουρκία κλιμακώνει την περιφερειακή ένταση. Είτε είναι η προμήθεια όπλων στη Λιβύη,  όπου μας ενδιαφέρει μια ειρηνική λύση, είτε η εισβολή στη Βορειοανατολική Συρία, η οποία έχει οδηγήσει σε καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε με την ένταση στην Αν. Μεσόγειο με την Ελλάδα. Όσο εξακολουθούμε να προμηθεύουμε όπλα στην Τουρκία, εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος, να χρησιμοποιηθούν γερμανικά όπλα και σε αυτή τη σύγκρουση. Και είναι ώρα να σταματήσουμε τις παραδόσεις αυτών των όπλων, μέχρι η Τουρκία να επανέρθει σε μια λογική, προβλέψιμη και σύμφωνη με τα ανθρώπινα δικαιώματα εξωτερική πολιτική. 

ΕΡ:Επ' αυτού, πώς αξιολογείτε το ελληνικό αίτημα ότι η Γερμανία δεν μπορεί να πουλάει επιθετικά υποβρύχια σε μια χώρα, η οποία στη συνέχεια θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει εναντίον ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε.;

Χάνα Νόιμαν: Εκτιμώ ότι η Ελλάδα έχει δίκιο και ζητά δικαίως αλληλεγγύη από τη γερμανική κυβέρνηση. Η παράδοση των υποβρυχίων ήταν ούτως ή άλλως δύσκολη, καθώς από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχει παγίως το αίτημα για ένα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, αλλά τώρα υφίσταται ο κίνδυνος υποβρύχια με, ως επί το πλείστον, γερμανική εξάρτηση, να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας, δηλαδή ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. Και η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να το αποτρέψει. 

ΕΡ:Είναι η γερμανική κυβέρνηση διατεθειμένη να πάρει μια τέτοια απόφαση;

Χάνα Νόιμαν: Η πίεση αυξάνεται και εμείς οι Πράσινοι συμβάλλουμε στο να αυξηθεί η πίεση. Το ζήτημα είναι το πόσο μακροπρόθεσμες είναι αυτές οι συμβάσεις. Κατά κανόνα, αυτές οι συμβάσεις υπεγράφησαν πριν από 10 ή 15 χρόνια και τώρα απλώς εφαρμόζεται η σύμβαση. Και, βεβαίως, υπάρχει κόστος για την αναστολή εφαρμογής της σύμβασης. Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει η πολιτική εξουσία να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα σε περιόδους τόσο μεγάλων κρίσεων, όπως αυτή στην Αν. Μεσόγειο, να αλλάξει γνώμη και τουλάχιστον να διακόψει τέτοιες παραδόσεις όπλων. 

ΕΡ: Γενικώς, η Τουρκία έχει αποτύχει, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου,  να κάνει εποικοδομητικά βήματα τόσο ως προς την Ελλάδα όσο και ως προς την Ε.Ε. Εκτιμάτε ότι έχει έρθει η ώρα για ευρωπαϊκή δράση, για ευρωπαϊκά μέτρα εναντίον της Τουρκίας;

Χάνα Νόιμαν: Θεμελιωδώς είμαι φίλη του διαλόγου, της συζήτησης και των κοινών λύσεων, ειδικά με εταίρους. Με την Τουρκία το προσπαθήσαμε επί μακρόν, χωρίς να βρούμε εποικοδομητικές λύσεις. Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα για πραγματικές συνέπειες και, ναι, ένα "φρένο" στην προμήθεια εξοπλισμών και στις εξαγωγές είναι ακριβώς ένα τέτοιο βήμα. Πρέπει, επίσης, να πω ότι έχω και ένα ηθικό πρόβλημα, όταν ευρωπαϊκές και ειδικά γερμανικές εταιρίες βγάζουν χρήματα με την εξωτερική πολιτική που προωθεί η Τουρκία. 

Πηγή: skai.gr