Κλείσιμο

Έλληνας για μια εβδομάδα

Πρωταγωνιστής του ωριαίου ντοκιμαντέρ ήταν ένας υποτιθέμενος Έλληνας λογιστής, με το όνομα U Kostas, που φωνητικά παραπέμπει στην κατηγορία που καταλογίζουν οι Βρετανοί στους Έλληνες ότι τους στοιχίζουμε πολλά. Ο κ. Κώστας λοιπόν εξήγησε σε τρεις Βρετανούς, μία 54χρονη κομμώτρια, έναν οδηγό λεωφορείου αστικών συγκοινωνιών και ένα μεγαλοχειρουργό πόσο πιο οικονομικά αποδοτικά θα ζούσαν αν ασκούσαν το επάγγελμά τους στη χώρα της διαφθοράς.

Η κομμώτρια στα 54 της θα λάμβανε σύνταξη στο 90% του μισθού της, ο οδηγός λεωφορείου θα λάμβανε μια σειρά επιδομάτων και θα είχε μισθό διπλάσιο του μέσου εθνικού εισοδήματος, ενώ ο μεγαλογιατρός θα μπορούσε κάλλιστα να αποκρύπτει τουλάχιστον το μισό εισόδημά του από την εφορία ζητώντας πληρωμή τους μετρητοίς στο ιδιωτικό του ιατρείο.

Οι τρεις Βρετανοί επαγγελματίες αρχικά δεν πίστευαν στα αυτιά τους και στη συνέχεια στα μάτια τους όταν ο Έλληνας λογιστής τους έδωσε σε ρευστό τα επιπλέον χρήματα που θα κέρδιζαν κάθε εβδομάδα αν μετέρχονταν τις αμφιλεγόμενες ελληνικές πρακτικές. Η κομμώτρια πήρε τη σύνταξή της και παράλληλα έστησε ένα κρυφό κομμωτήριο στο σπίτι της με υπηρεσίες έναντι ρευστού, ο οδηγός λεωφορείου αύξησε το εισόδημά του με επιμίσθια απλά και μόνο λόγω έγκαιρης προσέλευσης στη βάρδιά του και ο μεγαλογιατρός άρχισε να ζει ακόμα πιο πλουσιοπάροχα.

Όσο η εβδομάδα προχωρούσε όμως, ιδίως η κομμώτρια και ο χειρουργός ένιωθαν άβολα με τη νέα τους κατάσταση, τονίζοντας ότι δεν έχουν μάθει να κλέβουν το κράτος στη χώρα που ζουν. Τα πράγματα δε έγιναν ανυπόφορα για τους Βρετανούς πρωταγωνιστές όταν για παράδειγμα ο οδηγός λεωφορείου υποχρεώθηκε να δώσει ένα «δώρο» 50 λιρών στο μηχανικό που πέρασε το αυτοκίνητό του από ΚΤΕΟ και ο γιατρός να πληρώσει μαύρα την εκπρόσωπο της υπηρεσίας πολεοδομίας ώστε να πάρει άδεια ανέγερσης αποθήκης στο χωράφι που γειτνιάζει με το σπίτι του.

Συνοψίζοντας το ντοκιμαντέρ σημείωνε ότι ορισμένα από τα δεινά της ελληνικής οικονομίας είναι οι μη-βιώσιμες συντάξεις, ο διογκωμένος δημόσιος τομέας, η φοροδιαφυγή, το φακελάκι και η μαύρη αγορά, το πελατειακό σύστημα σε κάθε έκφανση του δημόσιο βίου.

Οι έγκυροι σχολιαστές που συμμετείχαν στην εκπομπή, όπως μεταξύ άλλων ο Στέφανος Μάνος και ο Κέβιν Φέδερστοουν του LSE τόνισαν μεταξύ άλλων ότι οι Έλληνες σε ένα βαθμό δικαιολογούν τις πράξεις τους βλέποντας ότι οι φορολογικές επιβαρύνσεις είναι όντως άδικες για τους πιο αδύναμους και ότι η λιτότητα που εφαρμόζεται είναι σφοδρότατη. Στην ερώτηση τις πταίει για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί η οικονομολόγος Βίκι Πράις, ελληνικής καταγωγής, εκτίμησε ότι όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης: οι πολίτες που βολεύονται με όλα αυτά, οι πολιτικοί που διαιωνίζουν τις πελατειακές σχέσεις, η ΕΕ που είναι υπέρμετρα σκληρή, η ευρωζώνη με τα δομικά ελαττώματά της, η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι τράπεζες με τον αλόγιστο δανεισμό.

Η εκπομπή αναμφισβήτητα πάτησε στα στερεότυπα που έχει δημιουργήσει στη Βρετανία κυρίως ο ταμπλόιντ Τύπος. Ιδιαίτερα ενοχλητικά ήταν το υποτιμητικό ύφος και οι γενικεύσεις. Επίσης, το πρόγραμμα έλαβε κακές κριτικές ως απλοϊκό και σε σημεία σαχλό, ενώ ενδεχομένως στην παρουσίαση ορισμένων καταστάσεων υπήρχαν υπερβολές. Παρόλα αυτά, το γεγονός δεν παύει να είναι ότι παρουσιάστηκαν κάποιες σκληρές αλήθειες, οι οποίες δεν ακούγονται πια μόνο από τους εύκολα απορριπτόμενους ως ανθέλληνες, ευρωσκεπτικιστές ή υπερόπτες Βρετανούς.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο