Εκνευρισμό και αμηχανία προκαλεί και την Τετάρτη στην Τουρκία η ιστορική γαλλοαμυντική συμφωνία. Τα Rafale (η αρχική παραγγελία έχει ανέβει από τα 18 στα 24 αεροσκάφη), οι 3+1 Belharra, αλλά και η αναβάθμιση των F-16 προκαλούν έντονο προβληματισμό στην Άγκυρα για το συσχετισμό δυνάμεων που θα διαμορφωθεί σταδιακά στο Αιγαίο εις βάρος της Τουρκίας.  

Σημειώνεται ότι επί 30 με 35 χρόνια η Ελλάδα δεν είχε κάνει κινήσεις για νέες φρεγάτες, ενώ τα τελευταία 10 – 15 χρόνια μαστιζόταν από οικονομική κρίση, ενώ η Τουρκία έκανε κάποιες εξοπλιστικές κινήσεις, ωστόσο έχει περιέλθει σε αδιέξοδο τόσο με τα μαχητικά F-35 όσο και με τους S-400. 

Η εφημερίδα Hurriyet αναφέρεται αναλυτικά στις υψηλές δυνατότητες των φρεγατών Belharra, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά τους, και χαρακτηρίζει ως πολύ σημαντική την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. «Η Ελλάδα και η Γαλλία κάνουν υπολογισμούς για την Ανατολική Μεσόγειο» γράφει η εφημερίδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θέλουν να κυριαρχήσουν. 

Από πλευράς της, η εφημερίδα Cumhurriyet αναφέρει για το αμυντικό σύμφωνο ότι η «Ελλάδα και Γαλλία επιχειρούν ένωση δυνάμεων» σχολιάζοντας ότι ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε λόγο για «κοινά συμφέροντα Γαλλίας και Ελλάδας». 

Η Yeni Safak κάνει λόγο για «γκάζια στο ‘Μήτσο’ απ’ τον Μακρόν» σχολιάζοντας την ώθηση των Γάλλων στην Ελλάδα. «Υποτίθεται ότι η Ελλάδα δεν κάνει κούρσα εξοπλισμών αλλά αγοράζει φρεγάτες από τη Γαλλία» σημειώνει, κάνοντας αναφορά στη δήλωση του πρωθυπουργού. 

Όπως επισήμανε δε ο Μανώλης Κωστίδης, η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας είχε εκτενές ρεπορτάζ για την αγορά των υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών, αλλά και για το αμυντικό σύμφωνο Παρισιού – Αθήνας. Ρεπορτάζ για τη συμφωνία είχαν και τα ιδιωτικά τουρκικά κανάλια. 
 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις