ΔΙΣ: Ναι στην ΚΥΑ με θεία κοινωνία και αποστάσεις- Όχι στο μάθημα σεξουαλικής αγωγής

Με μια συγκατάθεση αλλά και ενστάσεις για όσους διακομωδούν τα Ιερά Μυστύρια αλλά  για την εισαγωγής του μαθήματος σεξουλαικής αγωγής στα σχολεία, ολοκληρώθηκε η Διαρκής Ιεράς Σύνοδο, προκειμένουν να εξειδικευτούν τα μέτρα υγιεινής, εν΄όψει της επαναλειτουργίας των εκκλησiών στις 17 Μάιου.

Οι συνοδικοί αποφάσισαν να αποστείλουν ερμνηνευτικοί εγκύκλιο πρός όλου; του μητροπολίτες, προκειμένουν να εξειδικεύσουν τα μετρά που προβλέπει η ΚΥΑ, για τη λειτουργία των ναών αλλά και την τέλεση μυστηρίων.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να υπάρχει έλεγχος στην είσοδο των ναών για την τήρηση αποστάσεων  μεταξύ των πιστών και να μην υπερβαίνουν του 50 οι παρευρισκόμενο εντός των ναών, ενβ καλούνται οι ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι. 

Επίσης διευκρινίζεται ότι στην είσοδο των ναών θα υπάρχει αντισηπτικό και θα συστήνεται στους πιστους να φορούν μάσκες και γάντια, ενω θα τηρούνται αποστάσεις και μεταξύ των πιστών που θα περιμένουν να μεταλάβουν.

Παράλληλα οι Συνοδικοί εκφράζουν την ενόχληση τους για την διακωμώδηση των Ιερών Μυστηρίων στο Διαδίκτυο, αλλά και την ενόχληση και ανησυχία τους για την εισαγωγής της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία και την ένταξή της στις νέες θεματικές που θα ενταχθούν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα της διδασκαλίας των μαθημάτων.

«Μιλήσαμε για την ασφάλεια της υγειας των ανθρώπων και δεχτήκαμε τα μέτρα» δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΔΙΣ.

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Κυριακή είπε , ότι στην είσοδο των ναών θα υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών και απαραίτητη είναι η τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου, ενώ ο μέγιστος αριθμός των πιστών θα είναι 50 άτομα

Επίσης:

 • Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια
 • Ανοιχτά τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας
 • Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα
 • Οι ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι
 • Στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά
 • Ο φυσικός εξαερισμός των είναι υποχρεωτικός
 • θα γίνεται συχνή κ σχολαστική καθαριότητα
 • Τα συσσίτια θα εξακολουθούν να λειτουργούν με διανομή δεμάτων
 • Οι πιστοί με προσωπική ευθύνη κ μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα
 • Αποστάσεις μεταξύ πιστών κατά την προσέλευση της θείας μετάληψης
 • Οι λιτανείες και οι μεταφορές ιερών λειψάνων αναστέλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου
 • Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού. Δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.

«Εκφράζει την πικρία, την λύπη και την εκ διαμέτρου αντίθεσή της προς όσα αναγράφονται, αναμεταδίδονται και παρουσιάζονται μέσω του διαδικτύου κατά καιρόν σε σχέση με την διακωμώδηση και τον διασυρμό των Ιερών Μυστηρίων της Αγίας Ορθοδόξου Χριστιανικής μας Εκκλησίας, και ιδιαιτέρως της Θείας Ευχαριστίας, από κάποιους οι οποίοι είτε από άγνοια είτε από συνειδητή απιστία δεν σέβονται και προσβάλλουν βάναυσα τα ιερά και τα όσια, τα δόγματα και τους ιερούς κανόνες της πίστεώς μας.

Η ΔΙΣ, λαβούσα υπ’ όψιν της την από 28ης Απριλίου 2020 εξαγγελία της Πολιτείας περί της συμμετοχής των πιστών στις Θείες Λειτουργίες και στις Ιερές Ακολουθίες εντός των ιερών Ναών, από της Κυριακής 17ης Μαΐου 2020, καθώρισε τις προϋποθέσεις για την λειτουργία των ιερών Ναών με την συμμετοχή των πιστών και απεφάσισε να αποστείλει σχετικό διευκρινιστικό Εγκύκλιο Σημείωμα προς τους Σεβ. Μητροπολίτες για τον καθορισμό των συγκεκριμένων μέτρων, όπως έχουν ορισθεί από τους αρμοδίους φορείς.

Λαβούσα υπ’ όψιν της τα σχετικά με την συζήτηση «περί της εισαγωγής της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία και την ένταξή της στις νέες θεματικές που θα ενταχθούν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα της διδασκαλίας των μαθημάτων και θα αποσκοπούν πρωτίστως στην καλλιέργια των ήπιων δεξιοτήτων των μαθητών, στην ενίσχυση της ενταξιακής και συμπεριληπτικής εκπαιδευτικής πολιτικής εν γένει και στην διαμόρφωση πιο σφαιρικών προσωπικοτήτων των μαθητών», εκφράζει την επιφύλαξη, την αγωνία και τον προβληματισμό της για την καταλληλότητα και τις επιπτώσεις των εν λόγω πρωτοβουλιών ως προς την επωφελή και ισορροπημένη αγωγή των παιδιών μας.»

Πηγή: skai.gr