Κλείσιμο

Αύξηση διασποράς κορωνοϊού στην Αγγλία, αλλά μικρή πτώση της τιμής R

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού στην Αγγλία κατέγραψε την εβδομάδα έως τις 27 Νοεμβρίου η τακτική έρευνα του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής (ONS).

Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι υπήρχε ένας φορέας ανά 60 κατοίκους. Πρόκειται για αναλογία αυξημένη από τον έναν φορέα ανά 65 κατοίκους της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη Σκωτία η αναλογία είναι ελαφρώς καλύτερη με έναν φορέα ανά 65 κατοίκους, ενώ στην Ουαλία και στη Β. Ιρλανδία υπήρχε ένας φορέας ανά 45 κατοίκους.

Από τους δεκάδες χιλιάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργούνται για λογαριασμό του ONS δεν ανιχνεύθηκε κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή SAGE εκτιμά ότι την τελευταία εβδομάδα η τιμή R του ρυθμού αναπαραγωγής του κορωνοϊού στην Αγγλία μειώθηκε από 1-1,1 σε 0,9-1,1.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ απέρριψε την πιθανότητα να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον γενικό πληθυσμό, πέρα από τις σχετικές αποφάσεις για τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής και τους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας.