Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας : Κουζίνα (Ι)

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας του νοικοκυριού σας, από  απλές προσαρμογές συμπεριφοράς έως εκτεταμένες βελτιώσεις στο σπίτι. 
Τα δύο κύρια κίνητρα  είναι η εξοικονόμηση λογαριασμών κοινής ωφέλειας  και η προστασία του περιβάλλοντος . 

Ας δούμε μερικές απλές κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε στη κουζίνα 

Αγοράζουμε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. Κατά μέσο όρο, οι συσκευές είναι υπεύθυνες για περίπου το 13% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας οικιακής χρήσης. Κατά την αγορά μιας συσκευής, πρέπει να δώσετε προσοχή σε δύο αριθμούς: την αρχική τιμή αγοράς και το ετήσιο λειτουργικό κόστος. Αν και οι ενεργειακά αποδοτικές συσκευές  έχουν συνήθως υψηλότερες τιμές αγοράς, το λειτουργικό τους κόστος είναι 9-25% χαμηλότερο από τα συμβατικά μοντέλα. Όταν αγοράζετε μια ενεργειακά αποδοτική συσκευή, θα πρέπει να αναζητήσετε συσκευές με την ετικέτα ENERGY STAR, η οποία αποτελεί ομοσπονδιακή εγγύηση ότι η συσκευή θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια κατά τη χρήση και όταν βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής από τα τυποποιημένα μη ενεργειακά αποδοτικά μοντέλα. Η εξοικονόμηση ενέργειας διαφέρει ανάλογα με τη συγκεκριμένη συσκευή.

Για τη κουζίνα:

1. Αγοράζουμε ηλεκτρική κουζίνα με φούρνο ενεργειακής κατηγορίας Α. H αντικατάσταση ηλεκτρικής κουζίνας με φούρνο μέσης χωρητικότητας ενεργειακής κατηγορίας C με αντίστοιχη ενεργειακής κατηγορίας Α, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 27%.
2. Είναι προτιμότερη η ηλεκτρική κουζίνα με κεραμικές εστίες και αυτόματο θερμοστάτη.
3. Όταν η βάση του σκεύους είναι 1- 2 εκατοστά μικρότερη από την εστία της ηλεκτρικής κουζίνας, κάνουμε αυξημένη σπατάλη θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας κατά 20 – 30%.
4. Αποφεύγουμε να ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου, διότι έτσι χάνεται το 20% της θερμότητας.
5. Κλείνουμε την εστία ή το φούρνο της κουζίνας λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
6. Χρησιμοποιούμε τη χύτρα ταχύτητας, καθώς έτσι εξοικονομούμε 30 – 60% ηλεκτρικό ρεύμα και 80% χρόνο.

Skai.gr / Πηγή : Worldenergynews