Παπαευαγγέλου: Για 1η φορά ο δείκτης θετικότητας σταθερός στο 6% - Το δειλό μήνυμα αισιοδοξίας

Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο αλλά παρουσιάζει στοιχεία σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων το 7ήμερο είναι 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πανδημία της νόσου covid-19. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 23.500 με εικόνα σταθεροποίησης σε κάποιες περιφέρειες και αυξητικές τάσεις σε άλλες. Για πρώτη φορά ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερός στο 6%, επισήμανε.

Μιλώντας για το νοσοκομείο Αττικόν έκανε λόγο για δειλό μήνυμα αισιοδοξίας, καθώς στη χθεσινή εφημερία καταγράφηκε μείωση εισαγωγών σε 60 - από 90 μέσο όρο εισαγωγών τις προηγούμενες 2 εβδομάδες. «Δειλό μήνυμα, γιατί είναι πιθανή η χαμηλή προσέλευση λόγω αργίας, θα γίνει πιο εμφανές τις επόμενες μέρες» διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου. 

Ο δείκτης θνησιμότητας ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα παραμένει αμετάβλητος στο 5%, αντίθετα η πιθανότητα ενός νοσηλευόμενου ασθενή να κάνει εισαγωγή σε ΜΕΘ ή να χάσει τη ζωή του έχει μειωθεί, πιθανότατα λόγω θεραπευτικής φροντίδας, αλλά και μείωσης των κρουσμάτων στους ενήλικες άνω των 75 λόγω εμβολιασμών. Δεν έχει παρατηρηθεί καμία αύξηση στο ποσοστό θανάτων στις μικρότερες ηλικίες κάτω των 65 ετών. 

Ιδιαίτερα πιεσμένη παραμένει η κατάσταση στο ΕΣΥ με μέσο όρο τις 470 εισαγωγές, ενώ πίεση αναμένεται να υπάρξει και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως είπε η καθηγήτρια, η επιβάρυνση στη Μακεδονία έπεται της Αθήνας. 

Επτά στους 10 ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 55 ετών. Ο δείκτης θνησιμότητας παραμένει σταθερά μικρότερος του 5%. 

«Μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξετάσουμε δραστηριοτήτων είπε. Σε κανέναν δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν δραστηριότητες» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου. Μίλησε για σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με στόχο την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων Συζητείται, όπως είπε, η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου.

Αναφέρθηκε επίσης στα ατομικά τεστ ως όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

 

 

Πηγή: skai.gr