Ισραήλ-Έρευνα: Το εμβόλιο της Pfizer θα μπορούσε να σταματήσει τη μετάδοση του κορωνοϊού

Το εμβόλιο Covid της Pfizer θα μπορούσε να παράγει αρκετά ισχυρή ανοσοαπόκριση, ώστε να σταματήσει η μετάδοση του ιού στα άτομα που εμβολιάζονται, όπως ισχυρίστηκε ένας γιατρός στο Ισραήλ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν σε μια μικρή μελέτη ότι οι εμβολιασμένοι συμμετέχοντες ανέπτυξαν έως και 20 φορές περισσότερα αντισώματα μέσα σε μια εβδομάδα από τη δεύτερη δόση του εμβολίου, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων πιθανόν να οδηγήσουν σε ισχυρότερη ανοσοαπόκριση που θα μπορούσε να καθαρίσει τον ιό προτού κάποιος τον μεταδώσει, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες δεν ήξεραν αν τα εμβόλια θα σταματούσαν τη μετάδοση και θα ήταν χρήσιμα στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτου. Η ίδια η Pfizer δεν έχει δημοσιεύσει δεδομένα που να δείχνουν πώς το εμβόλιο επηρεάζει την εξάπλωση της νόσου.

Οι δημιουργοί άλλων εμβολίων δεν έχουν επίσης αποδείξει ότι τα εμβόλια τους θα είναι σε θέση να μειώσουν τη μετάδοση του ιού.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 102 νοσοκομειακούς υπαλλήλους στο Ισραήλ είναι η πρώτη ένδειξη ότι ένα εμβόλιο Covid-19 μπορεί να σταματήσει τη μετάδοση. Έδειξε ότι όλοι οι συμμετέχοντες, πλην δύο, άρχισαν να αναπτύσσουν επίπεδα αντισωμάτων που ήταν υψηλότερα και από εκείνα ασθενών που είχαν αναρρώσει από τον κορωνοϊό.

Τα αντισώματα είναι ουσίες που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και αποθηκεύουν μνήμες για την καταπολέμηση ενός συγκεκριμένου ιού.

Ο επικεφαλής της μελέτης Καθηγητής Gili Regev-Yochay είπε ότι τα αποτελέσματα ήταν «ενθαρρυντικά και λογικά μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα είναι φορείς ή μεταδοτικοί, αν και αυτό δεν είναι ακόμη άμεσο συμπέρασμα», ανέφεραν οι International Business Times.

Οι γιατροί που διεξήγαγαν τη μελέτη διαπίστωσαν ότι 100 από τα 102 άτομα εμφάνισαν μεγάλες αποκρίσεις αντισωμάτων στον ιό μετά από τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Η έρευνα έγινε σε μέλη του ιατρικού προσωπικού στο Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Τελ Αβίβ.

Η διευθύντρια της Μονάδας Επιδημιολογίας Λοιμωδών Νόσων του νοσοκομείου και καθηγήτρια Regev-Yochay, είπε ότι πίστευε ότι είναι απίθανο τα άτομα που λαμβάνουν δύο δόσεις του εμβολίου να μεταδώσουν την ασθένεια.

Αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή αναπτύσσουν αρκετά ισχυρή ανοσία, ώστε ο ιός να μην μπορεί να αναπαραχθεί στο σώμα τους.

Είναι πιθανό, εάν οι άνθρωποι κάνουν εμβόλια που δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, ο ιός να συνεχίσει να κυκλοφορεί στο σώμα τους για λίγο, χωρίς να τους κάνει να νοσούν, αλλά να τους επιτρέπει να τον μεταδίδουν.
 

Πηγή: Daily Mail