Κλείσιμο

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις για την υγεία της καρδιά μας αναμένονται στο συνέδριο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας

 Στο συνέδριο που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 5-6 Μαΐου οι δυνατότητες καταπολέμησης της υψηλής χοληστερόλης μέσω των PCSK9 αναστολέων και στους οποίους έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές από τη στήλη, θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν διεξοδικά. 
Πρόσφατα ο  Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών κ. Δημήτριος Ρίχτερ και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, αναφέρθηκε στην έλευση των νεώτερων φαρμάκων στην καρδιαγγειακή ιατρική σε μια πρώτη παρουσίαση των εργασιών του συνεδρίου. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, οι PCSK9 αναστολείς, από φάρμακα του μέλλοντος έγιναν του παρόντος κυκλοφορώντας ήδη στην Ευρώπη και σύντομα και στην Ελλάδα, όπου με μία ένεση υποδόρια θα έχουμε περαιτέρω μείωση της LDL  κατά 50%, επιπρόσθετα της μείωσης που έχουμε από στατίνη και εζετιμίμπη. Η συγκεκριμένη θεραπεία θα αποτελέσει τη μοναδική εναλλακτική για ασθενείς που υποβάλλονται σε LDL-αφαίρεση, καθώς και για αυτούς που αδυνατούν να ρυθμίσουν την LDL τους με την υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή. 


Παράλληλα στο πλαίσιο του συνεδρίου θα ανακοινωθούν και τα συμπεράσματα του προγράμματος με την επωνυμία «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης-Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου» που υλοποιείται με συνέπεια για 10 συνεχή έτη από το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. και έχει μέχρι στιγμής συμπεριλάβει δεδομένα πάνω από 60.000 άτομα.

Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν” κ. Γεώργιος Ανδρικόπουλος και επίσης μέλος της οργανωτικής επιτροπής ανέλυσε τα αποτελέσματα τους προγράμματος, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, σημειώνοντας πως πρόκειται για την πιο μεγάλη βάση δεδομένων για τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον Ελληνικό πληθυσμό. Κατά τα τελευταία έτη τα αποτελέσματα του μεγάλου αυτού προγράμματος απηχούν μερικές από τις οδυνηρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην καρδιαγγειακή υγεία των Ελλήνων. Σε σύνολο 1.842 συμμετεχόντων κατά το έτος 2015 διαπιστώθηκε ότι:

-  Το 17,4 % των ερωτηθέντων διακόπτει τη φαρμακευτική αγωγή λόγω κόστους. Επιπλέον, 11,8% θεωρεί το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής μεγάλο ή δυσβάσταχτο.
-  Μόνο το 26% από αυτούς που λαμβάνουν υπολιπιδαιμική αγωγή έχουν πετύχει το στόχο της θεραπευτικής αγωγής.

-  Το 55,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το άγχος αποτελεί γι΄αυτούς τον κυριότερο παράγοντα για στεφανιαία νόσο και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα, ποσοστό υψηλότερο από αυτό των ετών πριν την οικονομική κρίση.

-  Τέλος, το 58% των ασθενών με  δυσλιπιδαιμία δεν λαμβάνει καμιά οδηγία από τους γιατρούς τους για τη διατροφή που θα έπρεπε να ακολουθούν.

Συμπερασματικά, η υπερχοληστερολαιμία παραμένει άλυτο πρόβλημα στον Ελληνικό πληθυσμό και το πρόβλημα της μειωμένης συμμόρφωσης στη δέουσα μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή έχει επιταθεί από το υψηλό κόστος της θεραπείας. Είναι ίσως ο πιο σημαντικός και υποτιμημένος λόγος για τον οποίο η οικονομική κρίση και η υποχρηματοδότηση της υγείας θα οδηγήσουν σε μερικά χρόνια σε αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας στη χώρα μας. Η κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού και ίσως η κυριότερη αιτία αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, αυξάνει συνεχώς στον Ελληνικό πληθυσμό. Τα δεδομένα του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. δείχνουν ότι η συχνότητά της έχει ξεπεράσει το 11%. 
Επίσης στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των εργασιών του συνεδρίου, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Καθηγητής κ.  Δημήτριος Τούσουλης σχολίασε τη  μελέτη HOPE-3, η οποία ανακοινώθηκε στο πρόσφατο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. Η μελέτη αυτή αποτελεί τη συνέχεια μιας σειράς προηγούμενων μελετών με σημαντική συνεισφορά στην κατανόηση της αθηροσκλήρωσης και του βέλτιστου θεραπευτικού σχήματος. Σχεδιάστηκε με σκοπό να δείξει αν σε ασθενείς χωρίς καρδιαγγειακή νόσο, αλλά ενδιάμεσου κινδύνου για μελλοντική ανάπτυξη καρδιαγγειακών συμβαμάτων, μπορεί η χορήγηση υπολιπιδαιμικής θεραπείας ή συνδυασμού αντιυπερτασικής και υπολιπιδαιμικής θεραπείας, να μειώσει τα καρδιαγγειακά συμβάματα. Η μελέτη συμπεριέλαβε 12.705 ασθενείς από 21 χώρες με έναν τουλάχιστον καρδιαγγειακό παράγοντα κινδύνου (δυσλιπιδαιμία, κάπνισμα, παχυσαρκία, θετικό οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου). Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, η αντιυπερτασική θεραπεία ήταν αποτελεσματική για τη μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων μόνο στους ασθενείς με σχετικά υψηλές αρχικές τιμές συστολικής αρτηριακής πίεσης >143.5mmHg. Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον παρουσίασε το δεύτερο σκέλος της μελέτης, όπου φάνηκε ό,τι ο συνδυασμός αντιυπερτασικής θεραπείας και υπολιπιδαιμικής αγωγής, ανεξάρτητα από τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, επιτυγχάνει μεγαλύτερο όφελος σε σχέση είτε με τη μεμονωμένη αντιυπερτασική θεραπεία, είτε με τη μεμωνομένη υπολιπιδαιμική θεραπεία. Τα δεδομένα αυτά εφιστούν την προσοχή στην αντιμετώπιση των ασθενών με υπέρταση, αφού δείχνουν ότι σε αυτούς τους ασθενείς δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, αλλά να στοχεύουμε και στην τροποποίηση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου, αφού φαίνεται πως οι ασθενείς αυτοί έχουν εκτεταμένη αθηροσκλήρωση, ανεξάρτητα από τα επίπεδα χοληστερόλης. Τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν ευνοϊκά στοιχεία για την πιθανή χρήση ενός πολυφαρμάκου στο μέλλον, που θα συνδυάζει αντιυπερτασική και υπολιπιδαιμική δράση και θα μπορεί να δοθεί σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού με ενδιάμεσο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Πηγή: skai.gr