Κλείσιμο

Χειρουργική επέμβαση στο παχύ έντερο: πότε πρέπει να γίνεται

Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ο καρκίνος έχει προχωρήσει,  η εγχείρηση σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη αγωγή. 
Ο Διευθυντής στο Α΄ Χειρουργικό Τμήμα του Κωνσταντοπούλειου Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας «Η Αγία Όλγα», κ. Χρήστος Δερβένης, μιλά στο skai.gr για τη διαδικασία της επέμβασης και σημειώνει επίσης την άξια του προληπτικού ελέγχου. Παράλληλα τονίζει ότι η χειρουργική θεραπεία σε εξειδικευμένα κέντρα αναφοράς σε συνδυασμό με τις μεγάλες δυνατότητες συμπληρωματικής μετά το χειρουργείο θεραπείας ή της προεγχειρητικής θεραπείας σε εντοπισμό στο ορθό, προσφέρει μεγάλα ποσοστά μακρόχρονης επιβίωσης ακόμη και σε μεταστατική νόσο.  

Κύριε Δερβένη, πότε ένας ασθενής θα πρέπει επισκεφτεί το χειρουργό? Ποια είναι λογικά η προηγηθείσα διαδικασία μέχρι ένα περιστατικό να πρέπει να κριθεί ότι χρειάζεται να "έρθει" σε σας;  
Συνήθως έχει προηγηθεί κολονοσκόπηση και σε αρκετές περιπτώσεις βιοψία, σε αρρώστους που είτε έχουν πάει για συμπτώματα από το παχύ έντερο, είτε στο πλαίσιο προληπτικού έλεγχου.
 
Σε ποιες περιπτώσεις ένας ασθενής θα πρέπει να εισαχθεί για χειρουργική επέμβαση στο παχύ έντερο; 
Στις περιπτώσεις διαγνωσμένου καρκίνου ή όταν υπάρχει αδενωματώδης πολύποδας με υψηλόβαθμη δυσπλασία  (προκαρκινωματώδης κατάσταση) που δεν μπορεί να αφαιρεθεί ενδοσκοπικά.
 
Σε τι ποσοστό η διάγνωση ενός ασθενή με ορθοκοκολικό καρκίνο θεραπεύεται με χειρουργική επέμβαση?  
Η μέση 5ετης επιβίωση για τον μη μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου αναλόγως του σταδίου, είναι  60-80% και για τον καρκίνο του ορθού  50-70%. Για τους αρρώστους που έχουν καρκίνο του παχέος εντέρου με μεταστάσεις στο ήπαρ που μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά η 5ετης επιβίωση κινείτε σε χαμηλότερα ποσοστά. 
 
Πόση είναι η διάρκεια της επέμβασης και ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες μέχρι την πλήρη ανάρρωση του ασθενή; 
Εξαρτάται από την εντόπιση. Στο δεξιό κόλον ο μέσος χρόνος εγχείρησης είναι 1.30 ώρα, στο αριστερό κόλον 2 ώρες και στο ορθό 3 ώρες. Η πιο σοβαρή επιπλοκή, γενικά στις κολεκτομές, είναι η διαφυγή από την αναστόμωση που διενεργείται και που στην πλειονότητα των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται συντηρητικά με επιμήκυνση, όμως, της νοσηλείας του ασθενή. Σπανιότατα δυνατόν να απαιτηθεί επανεπέμβαση και διενέργεια κολοστομίας για να αντιμετωπισθεί σοβαρή διαφυγή από την αναστόμωση.
 
Σε τι ποσοστό μία επέμβαση θα πρέπει να συνδυαστεί και με κάποια θεραπεία? Συνήθως αυτό είναι μετεγχειρητικά; 
Οι περισσότεροι άρρωστοι  θα χρειαστούν συμπληρωματική χημειοθεραπεία μετά το χειρουργείο. Οι άρρωστοι των οποίων ο καρκίνος εντοπίζεται στο ορθό, μετά από σταδιοποίηση με ειδικό πρωτόκολλο μαγνητικής τομογραφίας και αφού το νεόπλασμα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, μπορεί να χρειαστούν πριν το χειρουργείο συνδυασμό ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας.  
 
Υπάρχουν κάποιες τεχνολογικές εξελίξεις στον τρόπο των επεμβάσεων (πχ λαπαροσκοπική ή ρομποτική διαχείριση);   
Η λαπαροσκοπική χειρουργική του παχέος εντέρου είναι πλέον μια αποδεκτή μέθοδος χειρουργικής παρέμβασης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, με ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική, όπως ο μετεγχειρητικός πόνος και το αισθητικό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει καμία διαφορά στο χρόνο επιβίωσης αφού από ογκολογική άποψη οι δυο τρόποι είναι ισοδύναμοι. Βεβαίως η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει ορισμένους περιορισμούς, όπως η εντόπιση του όγκου στο εγκάρσιο κόλον, και σε ορισμένες περιπτώσεις στον καρκίνο του ορθού, Βεβαίως η λαπαροσκοπική χειρουργική πρέπει να εφαρμόζεται από χειρουργούς εξειδικευμένους και με εμπειρία στη χειρουργική του παχέος  εντέρου και το ορθού, όπως άλλωστε και η ανοιχτή χειρουργική. Η ρομποτική χειρουργική δεν έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα συνοδεύεται μάλιστα από υψηλότερο κόστος.  
 

Πηγή: Γιώργος Σακκάς