Μεσογειακή διατροφή: κλειδί και για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Όπως έχει διαπιστώνει ο καθένας μας σε κάθε καθιερωμένη Παγκόσμια Ημέρα που αφορά θέματα υγείας, σε κάθε επιστημονική συνάντηση αλλά ακόμη και σε κάθε ιδιωτική μας επίσκεψή μας σε ένα γιατρό, η κεντρική επισήμανση είναι η επικέντρωση στην πρόληψη. Μάλιστα, οι μελέτες σχετικά με τις πιο συχνές μορφές καρκίνου, καταλήγουν σχεδόν πάντα στο συμπέρασμα ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πρόληψη. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου. 
Η πρόληψη διακρίνεται στην πρωτογενή και τη δευτερογενή.
  • Η πρωτογενής πρόληψη αφορά στη βελτίωση επιβαρυντικών παραγόντων που σχετίζονται με τη διατροφή αλλά και τον τρόπο ζωής. 
  • Η δευτερογενής πρόληψη, στοχεύει στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου μέσα από μια διαδικασία ελέγχου, ακολουθώντας τις συστάσεις των γιατρών
Στο σημερινό άρθρο, θα επικεντρωθούμε στην πρωτογενή πρόληψη, η οποία αφενός εξαρτάται από εμάς, αφετέρου μειώνει σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό την πιθανότητα να εμφανίσουμε την νόσο. 
Όπως υποστηρίζεται από τους γιατρούς αυτό που θα πρέπει να κάνουμε προκειμένου να διατηρούμε την υγεία μας σε πολύ καλά επίπεδα, είναι να προσέχουμε ιδιαίτερα τη διατροφή μας. Όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε σε πρόσφατη διημερίδα για τις μορφές καρκίνου του πεπτικού συστήματος, η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί κλειδί για τη διατήρηση της καλής υγείας και είναι βασική αρχή πρόληψης για τον καρκίνο.  Μάλιστα αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ότι ο ακαδημαϊκός και διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Αθηνών, Δημήτρης Τριχόπουλος, είχε καταφέρει να κάνει διεθνώς γνωστή και να καταδείξει την αξία της Μεσογειακής διατροφής, την οποία όμως εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες είναι που την αγνοούμε σήμερα.  
Τα βασικά λοιπόν συστατικά για μια υγιεινή διατροφή η οποία  μας θωρακίζει σημαντικά και έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι: 
Να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως γιατί περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες τα οποία ασκούν αντικαρκινική δράση. Επίσης θα πρέπει να περιορίσουμε  τα λίπη, κυρίως τα κορεσμένα λίπη ζωικής προέλευσης, όπως από το κόκκινο κρέας, το γάλα, το τυρί, τα παγωτά. Η διατροφή μας να χαρακτηρίζεται από ποικιλία τροφών.
Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου παχέος είναι χαμηλότερος σε άτομα που καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά. Γενικότερα επωφελής φαίνεται να είναι η κατανάλωση τροφών με αυξημένο φυτικό υπόλειμμα, αν και αυτό δεν έχει αποδειχθεί σε όλες τις μελέτες. 
Θα πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση αλκοόλ σε όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τις γυναίκες και τρία ποτά για τους άνδρες και φυσικά να διακόψουμε το κάπνισμα. Εδώ να τονίσουμε πως οι επιστήμονες πλέον συστήνουν ακόμη χαμηλότερη ποσότητα αλκοόλ. 
Ιδιαίτερα επίσης σημαντικό είναι, να παραμένουμε δραστήριοι σωματικά, δηλαδή να κάνουμε έστω μια ήπιας μορφής άσκηση για τουλάχιστον 30’ τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Η φυσική δραστηριότητα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο παχέος εντέρου.
Θα πρέπει ακόμη να διατηρούμε σε  φυσιολογικά επίπεδα το βάρος σώματος και να αποφεύγουμε την παχυσαρκία. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι  παχύσαρκοι, με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 25, έχουν 1,5 φορά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου σε σχέση με τα άτομα που βρίσκονται εντός των φυσιολογικών τιμών του δείκτη.  
 

Πηγή: Γιώργος Σακκάς