Κλείσιμο

Καρκίνος Παχέος Εντέρου, μια νόσος η οποία δεν είναι τόσο σπάνια όσο πιστεύουμε

Εκ …μεταφοράς, λόγω της χθεσινής Γενικής Απεργίας, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, τοποθετείται για τη χώρα μας σήμερα 5 Φεβρουαρίου. Η στήλη μας, με αφορμή και την ημέρα αυτή ξεκινά ένα αφιέρωμα σε μία μορφή καρκίνου η οποία αν και είναι ιδιαίτερα συχνή, δείχνει να μη έχει περάσει στη συνείδηση των πολιτών ως τόσο σημαντική. Πρόκειται για τον καρκίνο του Παχέος Εντέρου και του Ορθού, μία ασθένεια η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με σημαντική επιτυχία, εφόσον βέβαια εντοπιστεί νωρίς.    
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την  τρίτη πιο συχνή μορφή καρκίνου που διαγιγνώσκεται στους άνδρες μετά τον καρκίνο του προστάτη και  του πνεύμονα, ενώ είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου μετά τον καρκίνο του μαστού για τις γυναίκες. Η συχνότητα εμφάνισης του είναι ιδιαίτερα υψηλή στην Κορέα, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Δανία και την η Ολλανδία με το ποσοστό να ανέρχεται στις 40 περιπτώσεις (ή και περισσότερο) ανά 100.000 κατοίκους. Αντίθετα η εμφάνιση της νόσου είναι αρκετά χαμηλότερη σε χώρες όπως και η Ελλάδα, το  Μεξικό, η Χιλή και η Τουρκία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι χαμηλότερου του μισού από εκείνο που προαναφέραμε. Να σημειώσουμε ακόμη ότι με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ, η συχνότητα είναι σημαντικά υψηλότερη για τους άνδρες από ό, τι οι γυναίκες σε όλες τις χώρες.
Σχετικά με την κατάσταση στην Ευρώπη, όπως επισημαίνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ), ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος συχνότερος για τους άντρες με την συχνότητα αυτή να προσδιορίζεται σε 16,2 περιπτώσεις ανά 100.000 Ευρωπαίους. Να σημειωθεί εδώ, ότι η συχνότητα έχει παρουσιάσει μείωση σε σχέση με το 2011 κατά 4,6%.
Στις γυναίκες η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου είναι η τρίτη συχνότερη που διαγιγνώσκεται και η αναλογία είναι της τάξης των 9,3 ανά 100.000 Ευρωπαίες. Μάλιστα εδώ έχει σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση εμφάνισης νέων περιστατικών που υπολογίζεται στο 7% από το 2011. Η ΕΑΕ επισημαίνει ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου θα «ευθύνεται» για το 12,8% των θανάτων από όλες τις μορφές καρκίνου στην Ευρώπη το 2016 δηλαδή για 173.400 περιπτώσεις.   
Όπως επισημαίνει η ΕΑΕ, τα στοιχεία για τη χώρα μας βασίζονται κυρίως σε εκτιμήσεις της ιατρικής κοινότητας καθώς τα αρχεία και τα μητρώα ασθενών βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία ανάπτυξης. 
Πάντως με βάση τις εκτιμήσεις αυτές προκύπτει ότι η Ελλάδα δεν απέχει από τη γενικότερη τάση που καταγράφεται στην Ευρώπη.  
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012 για την επίπτωση και τη θνησιμότητα των συχνότερων τύπων καρκίνου στα πλαίσια του σχεδίου GLOBOCAN του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), στην Ελλάδα, ο καρκίνος του Παχέος Εντέρου εξακολουθεί να αποτελεί την τέταρτη πιο συχνή αιτία θνησιμότητας από καρκίνο, μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού και του προστάτη, με περίπου 4000 νέα περιστατικά ανά έτος.
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός πάντως που πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι τα τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική με τις νέες θεραπείες που υπάρχουν αλλά και το γεγονός ότι σταδιακά, αν και με αργό ρυθμό αρχίζει να συνειδητοποιείται η αξία της πρόληψης. Η ηλικία η οποία συνήθως διαπιστώνεται η εκδήλωση της νόσου είναι η προς το τέλος της 5ης  δεκαετίας, ήτοι μεταξύ 45 και 50 ετών. Βεβαία έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις σε χαμηλότερες ηλικίες και μάλιστα ακόμη και πριν από τα 40 χρόνια, αν και είναι αρκετά σπάνιες.  
Πηγή: Γιώργος Σακκάς