Τα επτά βήματα που απομακρύνουν το καρκίνο από τη ζωή μας

Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου,  η επιστημονική κοινότητα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία να σημειώνει ότι η πρόληψη είναι δικαίωμα όλων και όχι πολυτέλεια για τους λίγους. Με βάση και το φετινό μήνυμα, η ΕΑΕ τονίζει χαρακτηριστικά ότι «Όλοι μαζί Μπορούμε - αφού ο καθένας μόνος του Μπορεί- να κάνουμε τον καρκίνο μια λιγότερο απειλητική νόσο για τη ζωή και την ποιότητά της». 
Η ΕΑΕ τονίζει ότι σήμερα και τα απλά μέτρα που μπορούμε όλοι να πάρουν υιοθετώντας υγιεινές επιλογές, μπορούν να είναι αποτελεσματικά, καθώς  σχεδόν το ένα τρίτο των καρκίνων προκαλείται από πέντε παράγοντες που εξαρτώνται από τη δική μας συμπεριφορά. Αυτοί οι παράγοντες είναι, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (παχυσαρκία), η φτωχή σε χόρτα, λαχανικά και φρούτα δίαιτα, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, κ. Ιωάννης – Ισίδωρος Βαρθαλίτης, επισημαίνει ότι ο καρκίνος μπορεί, σε μεγάλο βαθμό, να αποφευχθεί. Συγκεκριμένα περίπου το 40% όλων των καρκίνων μπορούν να προληφθούν, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόληψη πρέπει να αποτελεί ουσιαστικό συστατικό όλων των ολοκληρωμένων σχεδίων ελέγχου των νεοπλασματικών νοσημάτων. Μάλιστα κάποιοι τύποι καρκίνου, μπορούν να ανιχνευτούν έγκαιρά , να θεραπευτούν και να ιαθούν. Είναι γνωστό, ότι σε αντίθεση με τις συχνά ακριβές θεραπείες του καρκίνου, πολλά μέτρα πρόληψης είναι οικονομικών αποδοτικά και ανέξοδα να εφαρμοστούν.
Επιστρέφοντας στον τομέα της πρόληψης, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, εν όψει και της παγκόσμιας ημέρας, παρουσιάζει τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Κατά του Καρκίνου.
Ο  Κώδικάς περιέχει  7 βασικά σημεία – τρόπους για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου:
1- Μην καπνίζετε. Αποφεύγετε οποιαδήποτε μορφή καπνού. Απαλλάξτε το σπίτι σας από τον καπνό. Υποστηρίξτε τις πρακτικές απαγόρευσης του καπνίσματος στο χώρο εργασίας σας, ακολουθώντας τις οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας.
2- Υγιές σώμα και βάρος. Περιορίστε το χρόνο που περνάτε καθιστοί. Επιδιώξτε να είστε σωματικά δραστήριοι στην καθημερινή ζωή σας για να αποκτήσετε ένα υγιές σώμα με φυσιολογικό σωματικό βάρος.
3- Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή:
• Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή θερμιδική αξία (τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή λίπος) και αποφεύγετε τα ποτά με ζάχαρη.
• Αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα, περιορίστε το κόκκινο κρέας και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
• Τρώτε άφθονα δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, λαχανικά και φρούτα.
• Το να μην πίνετε οινοπνευματώδη είναι το καλύτερο για την πρόληψη του καρκίνου. Αν πίνετε οινοπνευματώδη οποιουδήποτε τύπου, περιορίστε την κατανάλωσή του.
4-  Προστατευθείτε από υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ειδικά των παιδιών. Μην χρησιμοποιείτε μεθόδους τεχνητού μαυρίσματος. Μάθετε αν στο σπίτι σας είστε εκτεθειμένοι σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας από φυσικής προέλευσης ραδόνιο και αναλάβετε δράση για να τα μειώσετε..
5- Οι γυναίκες να περιορίσουν τη χρήση της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου
6- Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο της μητέρας να εμφανίσει καρκίνο. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας συμμετέχουν στα προγράμματα εμβολιασμού για:
• την ηπατίτιδα Β (για τα νεογνά)
• τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) (για τα κορίτσια)
7- Πάρτε μέρος σε οργανωμένα προγράμματα προ συμπτωματικού ελέγχου για:
• καρκίνο του παχέος εντέρου (άνδρες και γυναίκες)
• τον καρκίνο του μαστού (γυναίκες)
• τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (γυναίκες).

Πηγή: Γιώργος Σακκάς