Πολυκυστικές ωοθήκες: ίσως η πιο συχνή αιτία υπογονιμότητας στις νεαρές γυναίκες

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ίσως η πιο συχνή αιτία υπογονιμότητας στις νεαρές γυναίκες. Είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάζει:
  • τον κύκλο (αραιομηνόρροια)
  • την εμφάνιση (αυξημένο σωματικό βάρος, χαρακτηριστικός σωματότυπος, υπερβολική τριχοφυΐα, ακμή, λιπαρό δέρμα)
  • το μεταβολισμό (αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα, αυξημένα ανδρογόνα)
  • τη γονιμότητα μιας γυναίκας (ανωορρηξία, υπογονιμότητα, εμφάνιση ινομυωμάτων, πολυπόδων ή ενδομητρίωσης, αυξημένες τιμές ΑΜΗ).
Τα συμπτώματα και η έντασή τους μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Στις πιο ήπιες περιπτώσεις, μια γυναίκα μπορεί να έχει ωοθήκες 'πολυκυστικού τύπου', δηλαδή οι ωοθήκες της έχουν χαρακτηριστική όψη στον υπέρηχο, αλλά χωρίς να δημιουργούνται άλλα προβλήματα. Στις πιο βαριές περιπτώσεις, οι γυναίκες έχουν όλα τα παραπάνω συμπτώματα και μάλιστα έντονα. Τότε μιλάμε για το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Τι είναι;
Οι ασθενείς με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν πολλά μικρά ωοθυλάκια στις ωοθήκες τους, οι οποίες προκύπτουν από τη διακοπή της φυσιολογικής πορείας του κύκλου (ανάπτυξη και ωρίμανση ενός ωοθυλακίου, ωορρηξία). Η ωοθήκη τότε μεγεθύνεται και παράγει μεγάλες ποσότητες ορμονών (ανδρογόνα και οιστρογόνα).

Το ποσοστό των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες είναι αρκετά υψηλό: υπολογίζεται περίπου στο 20%. Οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών όμως είναι πολύ λιγότερες. Πολύ συχνά, εντοπίζεται κληρονομικότητα, δηλαδή αν έχει η μητέρα, ενδεχομένως να έχει και η κόρη πολυκυστικές ωοθήκες. 

Πώς επηρεάζουν τη γονιμότητά ;
Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες τείνουν να έχουν μεγάλους κύκλους, από 30-35 ημέρες από τη μία περίοδο ως την επόμενη έως 40-50 ημέρες. Μάλιστα, κάποιες γυναίκες με έντονες πολυκυστικές μπορεί να μη αδιαθετούν παρά μόνο 2-3 φορές το χρόνο. Όσο πιο μεγάλοι είναι οι κύκλοι (δηλαδή όσο πιο πολλές είναι οι μέρες από τη μία περίοδο ως την επόμενη), τόσο πιο πιθανό είναι ότι η γυναίκα αυτή δεν κάνει ωορρηξία. Γυναίκες με κύκλους άνω των 35 ημερών σπάνια κάνουν ωορρηξία.

Η διαχείριση των πολυκυστικών ωοθηκών πολύ συχνά γίνεται με αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία αντικαθιστούν τον κύκλο των γυναικών αυτών. Με τα αντισυλληπτικά τα συμπτώματα υποχωρούν και ο κύκλος είναι τακτικός, αλλά φυσικά η γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος.
Οι γυναικολόγοι αναπαραγωγής χαρακτηρίζουν τις πολυκυστικές ωοθήκες ως 'απείθαρχες' και 'απρόβλεπτες' γιατί το κύριο πρόβλημα είναι ότι δεν κάνουν ωορρηξία ή ότι ο κύκλος του είναι γενικά άστατος (διαφέρει από μήνα σε μήνα). Για παράδειγμα, κάποιες γυναίκες που προσπαθούν για μωράκι μπορεί να μείνουν πολύ εύκολα έγκυος στο 1ο παιδάκι τους και μετά να δυσκολευτούν για το 2ο. Ή αντίστροφα, γυναίκες με πολυκυστικές που δυσκολεύτηκαν για το 1ο (μπορεί να έκαναν και εξωσωματική ακόμα), μένουν έγκυος στο 2ο εύκολα και γρήγορα.

Τα καλά νέα για τις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες είναι ότι γενικά είναι πολύ γόνιμες γιατί οι ωοθήκες του έχουν υψηλά αποθέματα σε ωάρια (είναι γεμάτες με ωάρια). Με την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση, θα τα καταφέρουν να επιτύχουν εγκυμοσύνη και να κρατήσουν στην αγκαλιά τους το μωράκι τους!

Από τον γυναικολόγο αναπαραγωγής Ευριπίδη  Μαντούδη, FRCOG
Γυναικολόγος αναπαραγωγής - Μαιευτήρας,
Υπεύθυνος Θεραπειών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής,

Πηγή: http://blog.gennima.eu/2015/06/9-2015.html
Γέννημα IVF

Πηγή: skai.gr