Κλείσιμο

Ο ρόλος του ογκολόγου κατά τη διαδικασία της συνεργασίας των ιατρών σε κάθε μεμονωμένο περιστατικό.

Συνέντευξη κ. Βασίλη Καραβασίλη, παθολόγος ογκολόγος, επίκουρος καθηγητής και διευθυντής  Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ

Ο κ. Καραβασίλης αναλύει το ρόλο του ογκολόγου κατά τη διαδικασία της συνεργασίας των ιατρών σε κάθε μεμονωμένο περιστατικό. 

Κύριε Καραβασίλη, η ιατρική κοινότητα συμφωνεί στο ότι οι εξελίξεις στις θεραπευτικές επιλογές έως και «επιβάλλουν» τη συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων. Ποιος ο ρόλος του ογκολόγου; 

Θα ξεκινήσω από το δεδομένο ότι ο καρκίνος του προστάτη όταν διαπιστωθεί πως απαιτεί χειρουργική επέμβαση, εγχειρίζεται από τον ουρολόγο που κάνει και την αρχική διάγνωση. Κυρίως στο αρχικό στάδιο της πρώιμης  νόσου. Όσο προχωράει σε άλλο στάδιο η νόσος και μπορεί να καθίσταται ο ασθενής μεταστατικός, τότε και οι άλλες ειδικότητες θα πρέπει να εμπλακούν και να υπάρχει αντιμετώπισή της  στο πλαίσιο μιας ομάδας. Κι αυτό όχι γιατί δεν έχει την επάρκεια ο ουρολόγος, αλλά γιατί  μέσα και από πολλές απόψεις θα βρεθεί μια κοινή συνισταμένη. Ειδικά σε περιπτώσεις μεταστατικού ευνουχοάντοχου καρκίνου, ο ουρολόγος μπορεί κάλλιστα να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του με τη συνδρομή των νέων θεραπειών, έχοντας  παράλληλα και τη γνώμη ενός ογκολόγου που έχει σημαντικό ρόλο καθώς δεν μπορούν όλοι να λάβουν την ίδια θεραπεία. 
Μπορούμε λοιπόν όλοι μαζί να δημιουργήσουμε και να καταγράψουμε υποομάδες ασθενών  κυρίως στο στάδιο της ευνουχοάντοχης νόσου,  μέσω μιας συλλογικής προσπάθειας. 

Η δική σας συμμετοχή στη θεραπευτική διαδικασία, σε ποιο στάδιο θα μπορούσε να ξεκινήσει; 

Συνήθως εμείς συμμετέχουμε στη διαδικασία της «διαχείρισης» του ασθενή, όταν διαπιστωθεί ότι η νόσος είναι μεταστατική. Αλλά θα μπορούσε ο ουρολόγος να πάρει μία άποψη από την αρχή. Θεωρώ ότι η εξειδίκευση είναι ένα κομμάτι αυτής της διαδικασίας. 
Θα ήθελα εδώ να σημειώσω ότι όποιος φτάνει στον ογκολόγο δεν θα πρέπει να αισθάνεται ότι έχει κάποια νόσο ταμπού. Δε σημαίνει ότι έχει μια μη αναστρέψιμη κατάσταση. Οι ογκολόγοι πλέον είμαστε καταρτισμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να προσεγγίζουμε τον ασθενή καλύτερα , με μια προσέγγιση ώστε να δείξουμε ότι ο καρκίνος είναι μια χρόνια ασθένεια και όχι μια ασθένεια που όταν έρθει ο ασθενής σε μας βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο

Με ποια καθοδήγηση θα έρθει ο ασθενής σε σας; 

Είτε μας συστήνει ο ουρολόγος στον ασθενή είτε υπάρχει ομάδα η οποία δουλεύει από την αρχή. Κι εδώ να επισημάνω και πάλι ότι τo γεγονός πως μπορεί να υπάρχει ομάδα διαφορετικών ειδικοτήτων που θα ξεκινήσει από σχετικά νωρίς να συνεργάζεται για την περίπτωση ενός ασθενή, κι αυτό φυσικά και δεν πρέπει να φοβίζει τον ασθενή. Είναι μια αναγκαιότητα για μια εξατομικευμένη αντιμετώπιση. Θα πρέπει να σημειώσω δε ότι η περίπτωση ενός καρκίνου όσο κι αν είναι αντιμετωπίσιμη δεν είναι μια απλή ασθένεια που με και μόνο θεραπεία μπορεί κανείς να το αντιμετωπίσει. 

Άρα λοιπόν πως θα περιγράφατε το ρόλο του ογκολόγου στο συντονισμό για τη θεραπευτική διαχείριση των νεοπλασμάτων;

Να διευκρινίσω ότι ο ογκολόγος σαν ειδικότητα δεν θα τοποθετείται σε αυτή τη διαδικασία πάνω από τις άλλες ειδικότητες. Δεν προΐσταται και δε δίνει τις οδηγίες. Ο καθένας διαδραματίζει το ρολό του.  Ο ογκολόγος μπορεί να καθοδηγήσει μόνο από την πλευρά ότι έχει καλύτερη κατανόηση της φυσικής ιστορίας ενός καρκίνου. Επίσης η κάθε ειδικότητα γνωρίζει τη θεραπευτική διαδικασία μέχρι ένα σημείο. 
Να επισημάνω ακόμη ότι όταν ο ασθενής έρθει στον ογκολόγο, δεν το κάνει απλά για να του αλλάξει τη θεραπεία. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ποιος ασθενής θα πρέπει να συνεχίσει αγωγή με ορμονοθεραπεία και ποιος με χημειοθεραπεία. 
Οι ειδικότητες λοιπόν θα πρέπει να κινούνται παράλληλα. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός για το ποιος θα θεραπεύσει τον ασθενή. Μαζί με τον  ουρολόγο μπορούμε διαχειριστούμε πιο  αποτελεσματικά τη νόσο σε κάθε συγκεκριμένο ασθενή δίνοντας  την κατάλληλη θεραπεία και δεύτερον μπορούμε να διαχειριστούμε  τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες των φαρμάκων. Έτσι χτίζεται και η εμπιστοσύνη μεταξύ των συναδέλφων και φυσικά η εμπιστοσύνη με τον ασθενή.  
Πηγή: Γιώργος Σακκάς