Ογκολογικό Συμβούλιο: Η ιδανική διαδικασία για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Για την λήψη της απόφασης η οποία θα στηρίξει την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση, ιδανική θεωρείται η «συναπόφαση» από διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες σχετικές με τον καρκίνο, σε συνδυασμό με τη διαδικασία διάγνωσης. Η διαδικασία αυτή μεθοδεύεται μέσα από το ογκολογικό συμβούλιο. 
Το ογκολογικό συμβούλιο είναι μια νομοθετημένη διαδικασία η οποία άρχισε σχετικά πρόσφατα να εφαρμόζεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα από το 2012, ξεκινώντας  δειλά στα ογκολογικά νοσοκομεία (Άγιος Σάββας, Μεταξά, Θεαγένειο) αλλά και τα μεγάλα ιδιωτικά. Σήμερα, λόγω της σημαντικής πίεσης και των ελλείψεων προσωπικού, η διαδικασία των συγκεκριμένων συμβουλίων δεν εφαρμόζεται σε σταθερή βάση. Συνήθως συγκαλείται ένα συμβούλιο για συγκεκριμένες και πιο πολύπλοκες περιπτώσεις, όπου δεν μπορεί να βγει μια ξεκάθαρη ιατρική απόφαση, από τον θεράποντα ιατρό. 
Δηλαδή  περιπτώσεις που αφορούν σε καρκίνους οι οποίοι από τις διαγνωστικές εξετάσεις δεν οδηγούν σε ξεκάθαρο συμπέρασμα για την αγωγή που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Δεν υπάρχει δηλαδή ξεκάθαρο θεραπευτικό πλάνο. 

Για παράδειγμα στον προστάτη, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου η πορεία του ασθενή και κυρίως εξετάζοντας το PSA αλλά και τη εξέταση της βιοψίας, φαίνεται καθαρά ότι δεν χρειάζεται καμία περαιτέρω άμεση ιατρική παρέμβαση και έτσι ο ασθενής παρακολουθείται μόνο από τον θεράποντα ουρολόγο. Όμως σε άλλες πιο πολύπλοκες περιπτώσεις ο ουρολόγος παίρνει την πρωτοβουλία ώστε να συγκληθεί το συμβούλιο.   Το ιδανικό είναι να συμμετέχουν οι ειδικότητες του ουρολόγου, του παθολόγου-ογκολόγου, του ακτινοθεραπευτή, του παθολογοανατόμου αλλά και του ακτινολόγου. 
Βέβαια κάποιες φορές, η φύση του περιστατικού μπορεί να οδηγήσει στη συνεργασία μόνο 2-3 ειδικοτήτων, μια μικρότερη δηλαδή ομάδα που θα συναποφασίσει. 

Πηγή: Γιώργος Σακκάς