Σύνοδος Κορυφής: Οι αντιδράσεις στην Τουρκία-Επικοινωνία Άγκυρας –Παρισιού «στο παρά 5»

Στη Τουρκία δεν υπάρχει απογοήτευση για τα αποτελέσματα της Συνόδου, μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ενώ αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση της Άγκυρας. Η τουρκική κυβέρνηση είχε επικοινωνία με φίλες ευρωπαϊκές χώρες πριν και κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ωστόσο αίσθηση προκαλεί η επικοινωνία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο «παρά πέντε» σχεδόν της Συνόδου, την Τρίτη περί τις 11 το βράδυ, όπου συζητήθηκε σειρά θεμάτων όπως οι διμερείς σχέσεις η Ευρωπαϊκή Σύνοδος και άλλα, αλλά δε δόθηκαν λεπτομέρειες για το τι ειπώθηκε.


Σημειώνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν καθυβρίζει και ειρωνεύεται δημοσίως τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως την Παρασκευή από το Αζερμπαϊτζάν, και οι δηλώσεις του παρουσιάζονται με πηχυαίους τίτλους στις τουρκικές εφημερίδες, ωστόσο η επικοινωνία Τσαβούσογλου – Λε Ντριάν εμφανίστηκε σε μονόστηλα. 

Παράλληλα, στην Τουρκία έγιναν κίνησης τελευταίας στιγμής, όπως η απόσυρση του Ορούτς Ρέιτς, το «άνοιγμα» του Ερντογάν στην Ευρώπη, ενώ σημαντικό ρόλο πιθανότατα διαδραμάτισε η δήλωση του ΓΓ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανήμερα της Συνόδου, ότι «η Τουρκία ανήκει στη Δύση και τη δυτική συμμαχία». 

Πηγή: skai.gr