Κλείσιμο

Διαφωνία Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Οι δύο υπουργοί δεν έκρυψαν τις αντίθετες απόψεις τους σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Διαφωνία όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είχαν ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη επίσκεψή του αμερικανού υπουργού στην Άγκυρα.

«Το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι ένα διμερές ζήτημα. Φυσικά, όπως γνωρίζετε καλά, υποστηρίζουμε σθεναρά την ένταξή τους το συντομότερο δυνατό. Και οι δύο είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ για την Ειρήνη, τη Συνεργασία Βελτιωμένων Ευκαιριών του ΝΑΤΟ. Οι στρατιωτικοί τους συνεργάζονται απρόσκοπτα με την υπόλοιπη Συμμαχία. Είμαστε βέβαιοι ότι το ΝΑΤΟ θα τους καλωσορίσει επίσημα σύντομα και όταν αυτό συμβεί, θα ενισχύσει την ασφάλεια κάθε μέλους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας» ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν και συνέχισε:

«Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ήδη λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την εκπλήρωση του δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο του τριμερούς μνημονίου της συμφωνία που υπέγραψαν με την Τουρκία στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Χαιρετίζουμε και εκτιμούμε αυτά τα βήματα. Νομίζω είναι αρκετά σημαντικές» τόνισε.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απάντησε ότι δεν έχουν πειστεί όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ ειδικά για τη Σουηδία που πρέπει να κάνει περισσότερα έναντι της τρομοκρατίας και ειδικά του κουρδικού PKK για να ξανακερδίσει την υποστήριξη της Άγκυρας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι «η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, της στρατολόγησης και η προπαγάνδα, συνεχίζονται στη Σουηδία», ενώ αντίθετα υποσχέθηκε ότι οι συνομιλίες με τη Φινλανδία θα συνεχιστούν σύντομα».

Πηγή: skai.gr