Οδοιπορικό του ΣΚΑΪ στην ισοπεδωμένη Αλεξανδρέττα και στα συντρίμμια του Αγίου Νικολάου: Αγώνας δρόμου για ένα πιάτο φαΐ και ρούχα

Έχει σχεδόν ισοπεδωθεί από τη μανία του Εγκέλαδου - Καταστροφή στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου - Συνωστίζονται στα συσίτια για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό - Η ελληνική αποστολή μέχρι τώρα έχει απεγκλωβίσει ζωντανά πέντε (5) άτομα - Ξεπέρασαν τους 11.700 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Η Αλεξανδρέττα, το ιστορικό λιμάνι της Μεσογείου, έχει σχεδόν ισοπεδωθεί από τη μανία του Εγκέλαδου. Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, σε ένα συνταρακτικό οδοιπορικό κατέγραψε την καταστροφή στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου, το χάος στους δρόμους αλλά και την απόγνωση των κατοίκων, που συνωστίζονται στα συσίτια για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό.

Κάποτε έσφυζε από ζωή, τώρα μόνο σκόνη, ρωγμές και πλημμυρισμένοι δρόμοι.

Έχει μπει η θάλασσα μέσα στην πόλη. Ουσιαστικά εδώ λόγω του σεισμού έγινε ένα μικρό τσουνάμι (..) Εδώ βλέπετε αυτό το κτίριο . Εγώ δεν μπορώ να περάσω εδώ, το ύψος νερού είναι τουλάχιστον 40-50 πόντους», περιγράφει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τρίτη μέρα προσπαθούν να κατασβήσουν τη φωτιά. Κτίρια έχουν πέσει, αυτοκίνητα είναι πλημμυρισμένα και καταλαβαίνουμε ότι η Τουρκία έχει πολύ δρόμο για να επουλώσει τις πληγές της από το σεισμό.

Κόποι και μόχθοι μιας ζωής έγιναν σε μία στιγμή συντρίμμια. Φορτηγό πέταξε κάποια ρούχα ως ανθρωπιστική βοήθεια. Οι άνθρωποι διαλέγουν ό,τι βρουν.

«Λίγο φαγητό βρίσκουμε. Δεν έχουμε κουβέρτες. Κρυώνουμε», αναφέρει κάτοικος της περιοχής.

Οι άνθρωποι σκάβουν μαζί με τα σωστικά συνεργεία να βρουν κάποιον στα συντρίμμια. Τρίτη μέρα, συγγενείς, φίλοι περιμένουν κάποιο ευχάριστο νέο.

Ο ΣΚΑΪ στα συντρίμμια του Αγίου Νικολάου 

Έχει πέσει μεγάλο μέρος του Αγίου Νικολάου. Τεράστια ζημιά. Έχει μείνει το καμπαναριό. Δυστυχώς, ο ναός εσωτερικά έχει καταρρεύσει. Η ορθοδοξία έχει έντονη παρουσία και στην Αντιόχεια και στην Αλεξανδρέττα με δεκάδες χιλιάδες ορθόδοξους χριστιανούς.

Στην περιοχή έχουν στηθεί συσσίτια. Ήδη τα καζάνια βράζουν σούπες για το βράδυ. Όλοι οι ορθόδοξοι θα μοιράσουν φαγητά σε όλη τη γειτονιά και στους ορθόδοξους καθώς πολλοί έχουν μείνει άστεγοι.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως σε ένα σούπερμάρκετ πήγε να γίνει πλιάτσικο και η αστυνομία σταμάτησε τους πολίτες.

Ο ομότιμος καθηγητής Παναγιώτης Καρύδης, βρίσκεται στην περιοχή για να μελετήσει τα αίτια της βιβλικής καταστροφής. Λόγω της σκόνης μιλά στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3 με δυσκολία. 

«Οι ζημιές είναι τραγικές, πραγματικά δηλαδή. Πρόκειται για άλλο μέγεθος.. Μία πόλη μία μεγάλη πόλη 30.000 κατοίκων θα είναι νεκρή και ελπίζω να μην βγω αληθινός στην πρόβλεψή μου. Το κλίμα είναι τραγικό. Βλέπεις παιδιά, εφήβους, κοπέλες να κλαίνε με μαύρο δάκρυ. Τα κτίρια τα τίναξε ο σεισμός σαν να είχαμε βάλει εκρηκτικά στα θεμέλια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καρύδης. 

Μέσα στα χαλάσματα και τα ερείπια, εκεί που έχει φωλιάσει η απόγνωση και ο θάνατος, όλοι ελπίζουν για ένα θαύμα. 

Νέο θαύμα από την ΕΜΑΚ: Απεγκλώβισαν νεαρή γυναίκα μετά από πέντε ώρες προσπάθειας

Έναν ακόμη άνθρωπο εντόπισαν ζωντανό και κατάφεραν να ανασύρουν από τα ερείπια στο Χατάι τα μέλη των ελληνικών σωστικών συνεργείων. Πρόκειται για μια νεαρή κοπέλα, την Αϊρίν, που ήταν εγκλωβισμένη κάτω από μία πλάκα. Οι διασώστες της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ έδωσαν μάχη για περίπου δέκα ώρες για να την προσεγγίσουν και να την απεγκλωβίσουν. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, αμέσως μετά τον απεγκλωβισμό της, η νεαρή κοπέλα είπε «ευχαριστώ» σε σπαστά ελληνικά στους έλληνες διασώστες. 

Υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για τους Έλληνες διασώστες ήταν το ευχαριστώ από την κοπέλα. 

Στην συνέχεια, σύμφωνα με τον κύριο Αρτοποϊό η ελληνική αποστολή ανεσυρε από το σημείο νεκρή μια μητέρα και το παιδί της το οποίο είχε καταπλακώσει με το σώμα της. 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε νωρίτερα ο κ. Αρτοποιός καθ'όλη τη διάρκεια της επιχείρησης απεγκλωβισμού η κοπέλα είχε «γαντζωθεί» από το χέρι του Έλληνα Πυροσβέστη, περιμένοντας υπομονετικά τη σωτηρία της.

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ εντόπισαν την Αϊρίν όταν άκουσαν μια φωνή κατά την διάρκεια της έρευνας στα ερείπια του συγκεκριμένου κτιρίου. Με πραγματική αυτοθυσία άρχισαν να ψάχνουν, καθώς κατά την διάρκεια της επιχείρησης έγιναν και δύο ισχυροί μετασεισμοί, και κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο, όπου αρχικά πίστεψαν ότι ήταν ζωντανό το μικρό παιδί που ήταν κάτω από σώμα της άψυχης μητέρας του.

Τελικά διαπιστώθηκε ότι το παιδάκι ήταν δυστυχώς χωρίς τις αισθήσεις του, ενώ η φωνή ήταν της νεαρής Αϊρίν.

Η ελληνική αποστολή μέχρι τώρα έχει απεγκλωβίσει ζωντανά πέντε (5) άτομα και έχει ανασύρει χωρίς αισθήσεις πέντε (5) άτομα 

H Ελληνική Αποστολή συνδράμει στις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης, προς αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου 2023, στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Επιχειρεί από τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Φεβρουαρίου 2023, στην Επαρχία  Χάταϊ (Hatay), βόρεια της πόλης της Αντιόχειας στην Τουρκία.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων και μέχρι αυτή την ώρα:

έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανά πέντε (5) άτομα ως κάτωθι:

  1. - ένας (1) άνδρας 50 ετών περίπου (07-02-2023)
  2. - ένα (1) ανήλικο κορίτσι 9 ετών περίπου (07-02-2023)
  3. - ένα (1) ανήλικο κορίτσι 7 ετών περίπου (07-02-2023)
  4. - ένα (1) αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023) και
  5. - μια (1) γυναίκα 20 ετών περίπου (08-02-2023)

ενώ,

έχουν ανασυρθεί χωρίς αισθήσεις πέντε (5) άτομα ως κάτωθι:

  1. - ένα (1) ανήλικο κορίτσι τριών ετών περίπου (07-02-2023)
  2. - ένας (1) άνδρας 40 ετών περίπου (08-02-2023)
  3. - ένα (1) αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023)
  4. - ένα (1) βρέφος τεσσάρων μηνών περίπου (08-02-2023) και
  5. - μία (1) γυναίκα 30 ετών περίπου (08-02-2023)

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

Ξεπέρασαν τους 11.700 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία - Συνεχίζουν να βγάζουν ζωντανούς από τα συντρίμμια

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στη Τουρκία και τη Συρία με τον αριθμό των νεκρών από το φονικό σεισμό να ανεβαίνει συνεχώς. Μιλώντας στην επαρχία Χατάι, κοντά στο επίκεντρο των δύο σεισμών,ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών στην Τουρκία αυξήθηκε σε 9.057, όπως επισημαίνει το Reuters .

Την ίδια ώρα, Σύροι αξιωματούχοι και μια ομάδα διάσωσης στη βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται από τους αντάρτες ανέφεραν ότι ο αριθμός των νεκρών εκεί έφτασε τους 2.662, ανεβάζοντας τον συνο.λικό απολογισμό σε 11.719.

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες

Οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν μέσα στα συντρίμμια επιζώντες. Σύμφωνα με το CNN Turk έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια 60 ώρες μετά το σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. 

Τουρκία

Τα μέλη των ελληνικών σωστικών συνεργείων συνεχίζουν ακούραστα το έργο τους. Νωρίτερα, εντόπισαν έναν ακόμη άνθρωπο ζωντανό και είναι πλέον θέμα χρόνου να το ανασύρουν από τα ερείπια στο Χατάι. Πρόκειται για μια 20χρονη κοπέλα, την Αϊρίν, που είναι εγκλωβισμένη κάτω από μία πλάκα και οι διασώστες της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν.

Τουρκία

Επίσης, νωρίτερα σήμερα, οι διασώστες στη Συρία κατάφεραν και έβγαλαν ζωντανούς, τον πατέρα, τον γιο και την κόρη έπειτα δύο ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό. 

Έναρξη σε 0:02

Οι επιζώντες αναζητούν τους νεκρούς συγγενείς τους σε πάρκινγκ και γήπεδα

Την ίδια στιγμή, κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας πηγαίνουν σε γήπεδα και χώρους στάθμευσης προκειμένου να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους οι οποίοι δεν τα κατάφεραν και ανασύρθηκαν νεκροί από τα σωστικά συνεργεία μέσα από τα συντρίμμια. 

Τουρκία

Τα πτώματα δεκάδων πολιτών είναι τυλιγμένα σε κουβέρτες, μουσαμάδες και σακούλες σκουπιδιών και αναμένουν κάποιο οικείο τους πρόσωπο που να τα αναγνωρίσει. Συγκεκριμένα, στον χώρο στάθμευσης στο νοσοκομείο του Χατάι κοντά στην πόλη Αντάκια (Αντιόχεια) της νότιας Τουρκίας, έχουν στιβαχτεί πάνω από 100 πτώματα.

Bodybags pile up in Turkey with at least 11k dead after mega-quake ‘that MOVED country 10ft’… as Sun readers raise £250k - https://t.co/HMdq32CFd3 pic.twitter.com/OxSaygOjz4

— THELAPDROP (@thelapdrop) February 8, 2023

Την ίδια ώρα, στην πόλη Καχραμανμαράς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ακόμα 100 σοροί είχαν τοποθετηθεί σε γήπεδο, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν για αναγνώριση.

Σε κάποιους νεκρούς υπήρχαν ετικέτες με τα προσωπικά τους στοιχεία, σε άλλους όχι. Οι συγγενείς που εντοπίζουν κάποιο δικό τους πρόσωπο λαμβάνουν πιστοποιητικό θανάτου και άδεια ταφής από εισαγγελέα που βρίσκεται στο σημείο και στη συνέχεια μεταφέρουν τους νεκρούς με τα δικά τους οχήματα.

Πηγή: skai.gr