Ολλανδία κατά Ουγγαρίας και Πολωνίας - Επιμένει για κράτος δικαίου

«Βήμα πίσω» δεν κάνει η Ολλανδία όσον αφορά τον μηχανισμό μέσω του οποίου θα στερούνται ευρωπαϊκούς πόρους οι χώρες εκείνες που κατηγορούνται ότι παραβιάζουν το κράτος δικαίου (ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα), όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, επανέλαβε στο Κοινοβούλιο ότι ο συμβιβασμός για την προϋπόθεση της τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου στα ευρωπαϊκά κράτη είναι ο «ελάχιστο δυνατός» για τη χώρα του. 

Έκκληση στην υπευθυνότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ να καταστήσουν δυνατή την εκταμίευση του χρηματοοικονομικού πακέτου 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ απηύθυνε τη Δευτέρα η Γερμανία.

Μετά την απειλή βέτο της Ουγγαρίας λόγω της διαμάχης για την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ έκανε λόγο για «εξαιρετικά απαιτητικές διαπραγματεύσεις». Τα 27 κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα στο τέλος των διαπραγματεύσεων.

H Ουγγαρία και η Πολωνία μπλοκάρουν τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης, που αποτελούν βασικά «όπλα» αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που ανέκυψε από την πανδημία του κορωνοϊού.
 

Πηγή: skai.gr