Κλείσιμο

Ο πολιτιστικός «πόλεμος» Τουρκίας με Αίγυπτο-Σαουδική Αραβία για την Οθωμανική Αυτοκρατορία (VIDEO)

Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου

Εδώ και χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν αρέσκεται να παρεμβαίνει και να προκαλεί με τις ιστορικές αναφορές του. Το εθνικιστικό αφήγημα του Τούρκου προέδρου περιλαμβάνει εξαιρετικά πολλές «πινελιές» από την κραταιά Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

Κανείς δεν ξεχνάει για παράδειγμα την απόφαση του να φωτογραφηθεί το 2015 στο «Λευκό Παλάτι» στην Άγκυρα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς συνοδεία των 16 στρατιωτών από τις 16 αυτοκρατορίες που ίδρυσαν οι Τούρκοι ανά τους αιώνες. Ούτε φυσικά την αναφορά του την ίδια χρονιά ότι οι μουσουλμάνοι και όχι ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψαν την Αμερική.

Σύμμαχος του Τούρκου προέδρου σε αυτό το αφήγημα είναι οι τουρκικές σειρές και ταινίες που κάνουν θραύση ανά τον κόσμο και έρχονται δεύτερες στην παγκόσμια αγορά πίσω από τις ΗΠΑ. Η απήχηση και η ζήτηση για οθωμανικού τύπου δράματα και επικές ταινίες είναι τόσο μεγάλη που έχει στηθεί μία πραγματική βιομηχανία στην Τουρκία, η οποία προάγει το ιστορικό αφήγημα των Τούρκων κυρίως σε Μέση Ανατολή, Αφρική, Βαλκάνια και Λατινική Αμερική.

Η αρχή έγινε το 2011 με τον «Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή» η αρμόδια εταιρεία διανομής στην Τουρκία ανέφερε στον Guardian ότι υπολογίζει πως περισσότεροι από 500 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως είδαν την τουρκική σειρά για την ζωή του σουλτάνου Σουλεϊμάν Α. 

To 2017 η σειρά «Ο τελευταίος αυτοκράτορας», που αφορά την ζωή του 34ου Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Αμπντούλ Χαμίντ του Β, προσέγγισε πολύ μεγάλο κοινό στην Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.  Μάλιστα οι επικριτές του Ταγίπ Ερντογάν, ανέφεραν ότι το προφίλ και η σκιαγράφηση της προσωπικότητας του σουλτάνου είχε εξαιρετικά μεγάλες ομοιότητες με τον Τούρκο πρόεδρο.  

Η επιτυχία είναι τόσο μεγάλη που ακόμη και πλατφόρμα Netflix θα φιλοξενήσει την σειρά «Η άνοδος των Αυτοκρατοριών: Οι Οθωμανοί». Η σειρά θα επικεντρωθεί σε έξι επεισόδια στην περίοδο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τον Οθωμανό αυτοκράτορα Μεχμέτ τον Β. Η επική σειρά σκηνοθετήθηκε από τον νικητή των βραβείων ΕΜΜΥ, Εμρέ Σαχίν.   

Στην Μέση Ανατολή η Αίγυπτος είναι αυτή που παραδοσιακά είναι γνωστή για το σινεμά της και μονοπωλούσε τους τηλεοπτικής δέκτες με τις σειρές της σε ολόκληρη την περιοχή μέχρι την δεκαετία του 1990. Τότε τα ηνία ανέλαβε η Συρία με την κυβέρνηση να επενδύσει σημαντικά ποσά στην παραγωγή τηλεοπτικών σειρών. 

Ο πολυετής συριακός εμφύλιος δημιούργησε ένα μεγάλο κενό στην τηλεοπτική αγορά που φυσικά έσπευσε να καλύψει η Τουρκία. Τώρα η πολιτιστική μάχη θα δοθεί με την Αίγυπτο, την Σαουδική Αραβία  και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η τηλεοπτική σειρά «Βασίλεια της Φωτιάς» με την σφραγίδα του Αμπού Ντάμπι είχε εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία και ενόχλησε έντονα την Τουρκία, καθώς τη θεώρησε προκατειλημμένη εναντίον των Οθωμανών. Η σειρά μεταφέρει στην οθόνη την ιστορία της μάχης των Οθωμανών με τους Μαμελούκους για την επιρροή στην Μέση Ανατολή την περίοδο ανάμεσα στον 15ο και 16ο αιώνα και σκιαγραφεί μία αρνητική εικόνα των Οθωμανών ως κατακτητών της Αιγύπτου.  

Μάλιστα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το κανάλι MBC που μετέδιδε τις τουρκικές σειρές σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή υποχρεώθηκε με έναν περίεργο τρόπο να αποσύρει τις σειρές. Από το 2015 ο πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για να αγοράσει το κανάλι. Ωστόσο, τα 3 δισ. δολάρια φάνηκαν, όπως γράφεται στον διεθνή Τύπο, υψηλό τίμημα για τον διάδοχο. Τελικά τον Νοέμβριο του 2017 ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνέλαβε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τους μετόχους του καναλιού με την κατηγορία της διαφθοράς. Ο ιδρυτής του καναλιού, Γουαλίντ μπιν Ιμπραχίμ αλ Ιμπραχίμ, ο οποίος κρατήθηκε για μήνες σε πολυτελές ξενοδοχείο, αφέθηκε και ελεύθερος και λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι η εταιρεία του έχει έναν νέο μυστικό μέτοχο, που διατηρεί την πλειοψηφία. Η πρώτη εντολή του μυστικού μετόχου ήταν να ακυρώσει όλες τις μεταδόσεις τουρκικών σειρά.   

Στο παιχνίδι φαίνεται ότι σκέφτεται να μπει δυναμικά και η Αίγυπτος που εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δημιουργήσει μία σειρά για τον Μεχμέτ Αλή Πασά, του Οθωμανού κυβερνήτη της Αιγύπτου και του Σουδάν που είχε γεννηθεί στην Καβάλα. Ο Μεχμέτ Αλή Πασάς δεν ήταν καθόλου αρεστός στην Οθωμανική Αυτοκρατορία καθώς είχε νικήσει δύο φορές τα στρατεύματα του σουλτάνου, πρώτα το 1833 και στη συνέχεια το 1839.