Το Ιράν αψηφά τον Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump), ο οποίος τις επόμενες ώρες θα πραγματοποιήσει διάγγελμα για το μεσανατολικό. «Αν οι ΗΠΑ πραγματοποιήσουν χερσαία επιχείρηση τους περιμένουμε» προειδοποιεί ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί.
Η κυβέρνηση του Ιράν δεν έχει λάβει ακόμη καμιά απόφαση για το εάν θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, τόνισε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.
«Δεν επιτιθέμεθα πραγματικά σε φιλικές χώρες, αλλά μάλλον στοχοποιούμε αμερικανικούς στόχους και δυνάμεις που δυστυχώς βρίσκονται σε αυτές τις χώρες. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν παράπλευρες απώλειες, αλλά ο στόχος μας είναι να επιτεθούμε σε αμερικανικούς στόχους. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν το έδαφος και τον εναέριο χώρο αυτών των χωρών για να επιτεθούν στο Ιράν, και αυτό είναι γεγονός» σημείωσε.
«Αυτόν τον πόλεμο ξεκίνησε η Αμερική και το σιωνιστικό καθεστώς χρησιμοποιώντας τις βάσεις τους στην περιοχή. Οι φίλοι μας στην περιοχή του Περσικού Κόλπου θα έπρεπε να παραπονιούνται για την Αμερική, γιατί δεν καταδίκασαν ποτέ την επιθετικότητα της Αμερικής;» διερωτήθηκε.
«Η ασφάλεια του Περσικού Κόλπου πρέπει να διασφαλίζεται από τις χώρες της περιοχής. Οι αμερικανικές βάσεις έχουν δείξει ότι είναι εναντίον της ασφάλειας της περιοχής. Οι φίλοι μας που παραπονιούνται ότι τους επιτιθέμεθα, γιατί δεν παραπονιούνται στην Αμερική ότι οι αμερικανικές βάσεις δεν μπορούσαν να τους προσφέρουν ασφάλεια; Η ύπαρξη αμερικανικών βάσεων στην περιοχή αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και στο μέλλον πρέπει να καταλήξουμε σε μια κοινή απόφαση να ζήσουμε μαζί με ασφάλεια. Η ασφάλεια απαιτεί μια συλλογική δομή, δεν είναι δυνατόν η μία πλευρά να είναι ασφαλής και η άλλη όχι. Ομοίως, η ευημερία, η πρόοδος και η ευτυχία πρέπει να είναι συλλογικές. Αν θέλουμε βιώσιμη ασφάλεια, πρέπει να σταματήσουμε να βασιζόμαστε σε ξένες δυνάμεις, αλλά να βασιστούμε στους εαυτούς μας» πρόσθεσε ο Αραγτσί.
«Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στο ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ θα φέρουν αποτελέσματα. Το επίπεδο της εμπιστοσύνης βρίσκεται στο μηδέν». Εξήγησε πως «δεν βλέπουμε εντιμότητα» στην άλλη πλευρά.
Αναφέρθηκε, για πρώτη φορά, σε απευθείας επικοινωνία με την αμερικανική κυβέρνηση. Διευκρίνισε ότι ανταλλάσσει μηνύματα με τον ειδικό απεσταλμένο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον Στιβ Γουίτκοφ. «Λαμβάνω μηνύματα από τον Γουίτκοφ απευθείας, όπως προηγουμένως», όμως «αυτό δεν σημαίνει πως βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις», τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο.
Ο Αμπάς Αραγτσί σημείωσε ακόμη πως η ιρανική κυβέρνηση ούτε απάντησε στην πρόταση 15 σημείων που μεταδόθηκε ότι έκανε η Ουάσιγκτον, ούτε υπέβαλε δική της αντιπρόταση. «Δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός (της Ουάσιγκτον) για διαπραγματεύσεις με οποιονδήποτε στο Ιράν», επέμεινε.
Η Τεχεράνη θα αποδεχόταν μόνο τον πλήρη τερματισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή και όχι κατάπαυση του πυρός που θα προέβλεπε μόνο την αναστολή των επιθέσεων εναντίον του Ιράν, είπε ακόμη ο Ιρανός ΥΠΕΞ, προφανώς αναφερόμενος στον Λίβανο, όπου το Ισραήλ ενεπλάκη στις αρχές Μαρτίου σε νέο πόλεμο με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, που πρόσκειται στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Δείτε όλες τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ΕΔΩ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.