Ιράκ: Πύραυλοι έπληξαν βάση Αμερικανών - Οι υπαίτιοι της επίθεσης

Αδιευκρίνιστος αριθμός πυραύλων έπεσαν την Τρίτη κοντά στην αεροπορική βάση Τάτζι βόρεια της Βαγδάτης στον απόηχο προηγούμενων ιρανικών επιθέσεων. Στη βάση, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες στο Ιράκ είναι εγκατεστημένοι και Αμερικανοί στρατιώτες. Toπικά ΜΜΕ ανέφεραν αρχικά ότι έχει τραυματιστεί Ιρακινός στρατιωτικός, ωστόσο νεότερες πληροφορίες από τις ιρακινές αρχές δηλώνουν ότι δεν υπάρχει τραυματισμός. 

"Κανένας πύραυλος δεν στάθηκε ικανός να πλήξει τη βάση, κανένας Αμερικανός στρατιωτικός, ή στρατιωτικός της συμμαχίας δεν τραυματίστηκε" δηλώνει από πλευράς του αμερικανός αξιωματούχος. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, πέντε με οχτώ ρουκέτες Κατιούσα έπληξαν ταυτόχρονα τη βάση.

Τοπικά ΜΜΕ "δείχνουν" ως υπαίτιο την Κατάεμπ Χεζμπολάχ (Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού), μιας από τις πιο ριζοσπαστικές φιλοϊρανικές οργανώσεις. Στις 5 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε μέσω Twitter "τραμπούκους" τα μέλη της Κατάεμπ Χεζμπολάχ, καθώς προέτρεψαν τις ιρακινές δυνάμεις να πάψουν να προστατεύουν τις αμερικανικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ.

Η βάση φιλοξενεί μεγάλο αριθμό Αμερικανών στρατιωτών, καθιστώντας τη στόχο για τις ομάδες των Σιιτών που υποστηρίζονται από το Ιράν μετά τη δολοφονία του στρατηγού της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί.
 

Πηγή: skai.gr