Κλείσιμο

Οι πρόσφυγες πεθαίνουν αβοήθητοι

Πολλοί Αφρικανοί χάνουν τη ζωή τους στην απέλπιδα προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τις ακτές της Ισπανίας. Σήμερα τουλάχιστον δεκαπέντε αφρικανοί λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, πέθαναν από την πείνα, καθώς η βάρκα, στην οποία επέβαιναν, παρασύρθηκε από τον άνεμο στα ανοικτά της Μεσογείου.

Οι θάνατοι επιβεβαιώθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, είναι η δεύτερη ανθρωπιστική καταστροφή που αναφέρεται την εβδομάδα που διανύουμε, και εκθέτει τις περιπετειώδεις και πολλές φορές μοιραίες προσπάθειες απόκληρων Αφρικανών να φτάσουν στη νότια πύλη της Ευρώπης που είναι οι ισπανικές ακτές.

Πριν από δύο ημέρες, η ισπανική ακτοφυλακή έσωσε 33 ανθρώπους στις ακτές της επαρχίας Αλμίρια της νότιας Ισπανίας, ενώ 139 ακόμη άνθρωποι περισυνελέγησαν στα επικίνδυνα νερά της περιοχής αυτής. Ακόμη 14 Αφρικανοί, μεταξύ των οποίων και μια έγγυος γυναίκα, πέθαναν στην θαλάσσια περιοχή της πόλης Μοτρίλ, πριν από λίγες ημέρες.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουί Θαπατέρο δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος να ανακοπεί μακροπρόθεσμα το κύμα λαθρομεταναστών προς την Ευρώπη από την αφρικανική ήπειρο, είναι να εξαλειφθεί η φτώχεια στις πατρίδες τους.
Πηγή: Πηγή: Financial Times, επιμέλεια, Δημήτρης Θωμάς