Ανθίζει το εμπόριο ανθρώπων...

Περίπου 500.000 λαθρομετανάστες από τη Νότια Αμερική, την Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική πληρώνουν αδρά Μεξικανικές συμμορίες προκειμένου να τους βοηθήσουν να διέλθουν από το έδαφος της χώρας και να φθάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μεξικού.

Η διακίνηση ανθρώπων αποτελεί πηγή \"τεράστιων εσόδων\" για τις συμμορίες αυτές, καθώς κάθε επίδοξος μετανάστης καταβάλει εφάπαξ κι εκ των προτέρων 4.000 έως 15.000 δολάρια.

Συνολικά η πρόσοδος των δικτύων που διακινούν ανθρώπους ανέρχεται σε 2 έως 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, σημείωσε η Επιτροπή.

Οι εκτιμήσεις αυτές, καθώς και η επισήμανση ότι οι Μεξικανικές αρχές απελαύνουν περίπου 200.000 μεταναστών κάθε χρόνο, περιέχονται σε έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα η Επιτροπή μερικές ημέρες μετά από μια απαγωγή λαθρομεταναστών που προσήλκυσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

Ομάδα ενόπλων σταμάτησε βίαια αξιωματούχους που μεταφέρονταν σε κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών κι εξαφανίστηκε παίρνοντας μαζί της πολλούς εξ αυτών. Οι οκτώ ανακαλύφθηκαν στο έδαφος των ΗΠΑ.

\"Τα έσοδα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων μπορούν να συγκριθούν μόνο με εκείνα του λαθρεμπορίου όπλων, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών καθώς και της εμπορίας ανθρώπων\", υπογράμμισε η Επιτροπή. Κάλεσε, παράλληλα, το μεξικανικό Κογκρέσο να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου ώστε να επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές σε όσους ενέχονται στο λαθρεμπόριο σάρκας.

Ακόμη, η Επιτροπή επισήμανε ότι είναι ουσιώδες να θεσμοθετηθεί η προστασία των αυτοπτών μαρτύρων και οι επίδοξοι μετανάστες που πέφτουν θύματα δικτύων διακίνησης να απολαμβάνουν της ίδιας προστασίας όπως οι μετανάστες που διακινούνται με σκοπό την εκμετάλλευσή τους.

Περίπου 1,7 εκατομμύριο μετανάστες εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, στην πλειοψηφία τους διαμέσου του Μεξικού. Το 2005 οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν και απέλασαν 1,2 εκατ. μετανάστες, το 85% εκ των οποίων είχαν εισέλθει στη χώρα από το Μεξικό.

Περίπου μισό εκατομμύριο εκτιμάται ότι διαφεύγουν τη σύλληψη κάθε χρόνο.

Η κυβέρνηση Μπους είχε αναπτύξει δυνάμεις της Εθνοφυλακής στα σύνορα για την αποτροπή του κύματος των μεταναστών, και η εκπλήρωση της αποστολής τους κρίθηκε \"ιδιαίτερα επιτυχής\", σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Πηγή: skai.gr