Θιβέτ: Άρματα μάχης στους δρόμους

Έκλεισε για τους ξένους τουρίστες στην Κίνα η περιοχή του Θιβέτ, μετά τις ταραχές στην πρωτεύουσα Λάσα οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε δέκα ανθρώπους, σύμφωνα με νεώτερο σύντομο απολογισμό του Πεκίνου.

Πάντως, η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ επικαλείται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι ταραχές στη Λάσα προκάλεσαν το θάνατο μέχρι και εκατό ανθρώπων.

Τοπικός αξιωματούχος ανέφερε ότι τα περισσότερα θύματα ήταν επιχειρηματίες, ενώ δεν έχουν αναφερθεί απώλειες μεταξύ ξένων.

Πεντακόσιοι ογδόντα άνθρωποι – περιλαμβανομένων 3 Ιαπώνων τουριστών, διασώθηκαν από την κινεζική αστυνομία.

Οι βίαιες διαδηλώσεις στο Θιβέτ, ειδικά στη Λάσα και το ιδιαίτερα δημοφιλές για τους τουρίστες θέρετρο περί το ναό Τζοχάνγκ, χαρακτηρίζονται ως οι σοβαρότερες στην περιοχή μετά το 1989.

Οι κινεζικές αρχές πιστεύουν ότι πίσω από τις ταραχές κρύβεται η κλίκα του Δαλάι Λάμα που προσπαθεί να αμαυρώσει την ανεξαρτησία του Θιβέτ και να αμαυρώσει την εικόνα της Κίνας λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι κινεζικές αρχές έδωσαν προθεσμία για τον τερματισμό των ταραχών, υποσχόμενες να επιδείξουν επιείκεια προς τους διαδηλωτές που θα παραδοθούν πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Από την πλευρά της η εξόριστη κυβέρνηση κάλεσε τον ΟΗΕ να στείλει αμέσως αντιπροσωπεία στο Θιβέτ για να ερευνήσει σχετικά με την καταστολή των αντικινεζικών διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, στους δρόμους της Λάσα εμφανίσθηκαν άρματα μάχης και άλλα οχήματα του στρατού της Κίνας, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει εντολή να ανοίξει πυρ εναντίον των διαδηλωτών. Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος του Θιβέτ, αρνήθηκε ότι στην περιφερειακή πρωτεύουσα έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος.
Πηγή: skai.gr