Ο Πρίγκηπας Γουΐλιαμ στην Αεροπορία

Στο μέλλον αναμένεται να γίνει επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Ο πρίγκηψ Γουίλιαμ θα περάσει στο δεύτερο στάδιο της στρατιωτικής του εκπαίδευσης.

Ο ανθυπολοχαγός «Γουίλιαμ Γουέιλς» θα ετοιμασθεί να πετάξει, στη σχολή ικάρων της ΡΑΦ.

Πέρασε το περασμένο έτος με το σύνταγμά του, τους Blues and Royals του Ανακτορικού Ιππικού. Με τη στολή τους κατέθεσε το πρώτο του στεφάνι στο Κενοτάφιο, στην επέτειο της λήξης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήλθε η στιγμή για τον ανθυπολοχαγό «Γουίλιαμ Γουέιλς», μέλλοντα επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, να αρχίσει το επόμενο στάδιο της στρατιωτικής του εκπαίδευσης.

Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιασθεί εδώ, στην κεντρική σχολή ικάρων της ΡΑΦ, στο Λίκνολνσιαρ. Εκεί η βασιλική αεροπορία διδάσκει τους πιλότους της πώς να πετούν.
Από τα υψηλής τεχνολογίας όπλα των μαχητικών αεροσκαφών μέχρι τη λιγότερο εντυπωσιακή αλλά εξ ίσου απαραίτητη λειτουργία των μεταγωγικών αεροσκαφών.

Για τους προσεχείς μήνες, ο αξιωματικός «Γουέιλς» θα μαθαίνει τα της βασιλικής αεροπορίας.

Η σκοπιμότητα αυτής της απόσπασης είναι να προετοιμασθεί για το ρόλο του ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων. Πρέπει να μάθει την ιστορία μας, και τις διαφορές μας από το στρατό ξηράς.

Και βέβαια η περίοδος που θα περάσει στη σχολή ικάρων θα δώσει στον πρίγκιπα Γουίλιαμ την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μια παλαιά του προσωπική φιλοδοξία, να γίνει πιλότος.

Μαθαίνοντας να πετά με τις ένοπλες δυνάμεις, ακολουθεί βέβαια την οικογενειακή παράδοση: ας θυμηθούμε έναν άλλον μαθητευόμενο αξιωματικό της αεροπορίας.

Ο πρίγκηψ Κάρολος της Ουαλίας φέρεται να υπήρξε ενθουσιώδης πιλότος.

Ο θείος του Γουίλιαμ, Άντριου, ήταν επίσης καλός πιλότος, αν και οδηγούσε ελικόπτερα, όπως στο Νότιο Ατλαντικό, κατά τον πόλεμο στα Φόκλαντ. Ήταν δόλωμα για πυραύλους Έξοσετ της Αργεντινής.

Αν όλα πάνε καλά, ο Γουίλιαμ θα πάρει βαθμούς ως πιλότος ελικοπτέρων και αεροσκαφών.

Αργότερα εφέτος, θα περάσει στο τελευταίο στάδιο της στρατιωτικής του εκπαίδευσης, στο βασιλικό ναυτικό.

Νίκολας Γουίτσελ, για το BBC.
Πηγή: Πηγή: BBC, επιμέλεια, Δημήτρης Θωμάς