Νίκη του Λαϊκού κόμματος στην Ελβετία

Το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα του λαϊκιστή δεξιού ηγέτη Κρίστοφ Μπλόχερ αναδείχτηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Ελβετία λαμβάνοντας σχεδόν το 29% των ψήφων, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα παραμένοντας στη δεύτερη θέση κατέγραψε απώλειες στα ποσοστά του, ενώ ενισχύθηκαν οι οικολόγοι.

Η Δημοκρατική Ένωση του Κέντρου (UDC), εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα που επικέντρωσε την προεκλογική εκστρατεία του στη σύνδεση των μεταναστών με την αύξηση της εγκληματικότητας, με αντιευρωπαϊκή τη ρητορική του και παρά τις κατηγορίες σε βάρος του για ρατσισμό, κέρδισε δύο μονάδες σε σχέση με το ποσοστό του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2003, όταν είχε αναδειχθεί το πρώτο κόμμα της Ελβετίας.

Σύμφωνα με εκτίμηση του εθνικού τηλεοπτικού δικτύου, το UDC έλαβε το 28,8% των ψήφων και 61 έδρες (+6) στο εθνικό Συμβούλιο, την κάτω βουλή, που έχει συνολικά 200 βουλευτές.

"Είναι το καλύτερο ποσοστό ενός κόμματος από το 1919", δήλωσε ο αντιπρόεδρός του Υβάν Πέριν στο δίκτυο TSR1, στο τέλος μιας εκστρατείας στην οποία κυριάρχησε μια σπάνια επιθετικότητα που κατέληξε έως και σε ταραχές στους δρόμους της Βέρνης.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα μένει δεύτερο κόμμα της χώρας αλλά καταγράφει μείωση στο ποσοστό του λαμβάνοντας το 19,1% των ψήφων, δηλαδή τέσσερις μονάδες λιγότερες σε σχέση με το 2003 και απώλειες εννέα εδρών. Τα δύο κόμματα των οικολόγων κέρδισαν τέσσερις μονάδες, λαμβάνοντας συνολικά το 11,3% των ψήφων.

Τα κόμματα της κεντροδεξιάς παγίωσαν τη θέση τους, με τους χριστιανοδημοκράτες να λαμβάνουν το 14,6% των ψήφων έναντι 14,4% το 2003, ενώ οι ριζοσπάστες απέσπασαν 15,9% έναντι 17,3% που είχαν το 2003.

Πηγή: skai.gr