Ρατσιστική αφίσα

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ελβετία, μια προεκλογική αφίσα του εθνικιστικού Κόμματος του Ελβετικού Λαού, το οποίο πιστεύει ότι οι μετανάστες που διαπράττουν εγκλήματα θα πρέπει να απελαύνονται.

Ομάδες μεταναστών, παρατάξεις της αριστεράς, αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν χαρακτηρίσει την αφίσα ρατσιστική.

Στην αμφιλεγόμενη αφίσα απεικονίζονται άσπρα πρόβατα να κλωτσούν μαύρα. Το μήνυμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο, αλλά και πιο προσβλητικό για τα μέλη της κοινότητας των μεταναστών της Ελβετίας.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για ρατσισμό. Ο συμβολισμός....έχει να κάνει καθαρά με το χρώμα του δέρματος, δήλωσε στο BBC ο Σάχτο Μαντέλα, μετανάστης που ζει στην Ζυρίχη τα τελευταία εννέα χρόνια.

Το Κόμμα του Ελβετικού Λαού, το μεγαλύτερο στο ελβετικό κοινοβούλιο, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση ρατσισμού και ότι πρόκειται απλά για μια αφίσα στο πλαίσιο της εκστρατείας της παράταξης για την απέλαση μεταναστών που διαπράττουν εγκλήματακαι των οικογενειών τους.

Με την αφίσα αυτή στηρίζουμε την πρωτοβουλία μας. Λέμε ότι δεν θέλουμε τα μαύρα πρόβατα. Όταν κάποιος διαπράττει κάποιο έγκλημα, θα πρέπει να φύγει από τη χώρα, και αν είναι απαραίτητο, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η οικογένειά του. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις των παιδιών τους, αν εκείνα είναι κάτω των 18 ετών, λέει ο πρόεδρος του Κόμματος του Ελβετικού Λαού, Ουέλι Μάουερ.

Η αφίσα έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από ομάδες μεταναστών και από την Εβραϊκή κοινότητα της Ελβετίας, σύμφωνα με την οποία, ο συμβολισμός και η χρήση του χρώματος φέρνει τρομακτικές αναμνήσεις από την προπαγάνδα των Ναζί.

Ο ειδικός ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών για τον ρατσισμό, διαμαρτυρήθηκε στην ελβετική κυβέρνηση. Τίποτα όμως από αυτά δεν έχει αποτρέψει το Κόμμα του Ελβετικού Λαού.

Το 20% του πληθυσμού της Ελβετίας είναι ξένοι, οι οποίοι σύμφωνα με το κόμμα αυτό ευθύνονται για πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το 20% της εγκληματικότητας της χώρας.

Όμως, όσο προσβλητική και να είναι για πολλούς, η αφίσα έχει σίγουρα αγγίξει κάποια ευαίσθητη χορδή, αφού το Κόμμα του Ελβετικού Λαού προηγείται στις δημοσκοπήσεις εν όψει των γενικών εκλογών που θα γίνουν στα τέλη Οκτωβρίου.
Πηγή: Πηγή:BBC (Επιμέλεια: Στέφη Μπαρμπετσέα)