Σκοτώθηκε η Μαύρη Ακακία

Όλο και πιο αιματηρή γίνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στον κολομβιανό στρατό και τις Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (ΦΑΡΚ).

Εν μέσω της διαμεσολαβητικής προσπάθειας του Ούγκο Τσάβες, οι μάχες μαίνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα με τελευταίες εξελίξεις τον θάνατο ενός εκ των ηγετών των ανταρτών, του Τομάς Μεντίνα Καράκας και την ανακάλυψη από τον Ερυθρό Σταυρό έντεκα πτωμάτων, μελών δημοτικών συμβουλίων από το ΦΑΡΚ.

Ο θάνατος του Καράκας, γνωστού με το ψευδώνυμο \"Μαύρη Ακακία\" ήταν αποτέλεσμα βομβαρδισμού της κολομβιανής πολεμικής αεροπορίας την Κυριακή το βράδυ στην περιοχή Γκουαϊνία στα σύνορα με την Βραζιλία. Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε ότι ο Καράκας ήταν \"ένας από τους αρχιτέκτονες της μεταμόρφωσης και της ενδυνάμωσης του ΦΑΡΚ την δεκαετία του ’90, μέσω του εμπορίου ναρκωτικών\".

Εκτός του Καράκας, σκοτώθηκαν άλλοι δεκατέσσερις αντάρτες, με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας Φρέντι Παντίγια ντε Λεόν να κάνει λόγο για σημαντική επιτυχία αφού όλα τα πτώματα έφεραν πιστόλια, δείγμα ότι αποτελούσαν ηγετικά στελέχη της οργάνωσης.

Ο κ. ντε Λεόν πρόσθεσε ότι ο θάνατος του Καράκας \"αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα που έχουν γίνει στην τρομοκρατική οργάνωση όσον αφορά την διοικητική της υποστήριξη\".

Πέρα από την επιχείρηση \"Ανατέλλων Ήλιος\" που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα κυβερνητικά στρατεύματα, ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι παρέλαβε από τους αντάρτες τα πτώματα έντεκα ανθρώπων που είχαν απαχθεί από το ΦΑΡΚ τον Απρίλιο του 2002 και δολοφονήθηκαν στις 18 Ιουνίου φέτος κατηγορούμενα από την οργάνωση για συνεργασία με δεξιές παραστρατιωτικές ομάδες.

Τα πτώματα αναμένεται να επιστρέψουν στην πόλη Κάλι τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια στιγμή μέλη του ΦΑΡΚ καλούν τον ιστορικό ηγέτη της οργάνωσης Μανουέλ Μαρουλάντα να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες που προσπαθεί να μεσολαβήσει στην διαμάχη των ανταρτών με την κυβέρνηση.

Το ΦΑΡΚ φαίνεται να βλέπει θετικά την πρωτοβουλία Τσάβες, όπως φάνηκε από συνέντευξη του ηγετικού του μέλους Ραούλ Ρέγιες, στην μεξικανική εφημερίδα Λα Ζορνάδα.
Πηγή: Πηγή: El Tiempo, El Pais (Επιμέλεια: Άρης Καπαράκης)