Προειδοποίηση Μπαρεντέϊ

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαρεντέι προειδοποίησε για τις αρνητικές επιπτώσεις από τις ιδέες των νέων τρελαμένων που συνιστούν στρατιωτική επιχείρηση για να σταματήσει το Ιράν το πυρηνικό του πρόγραμμα και δήλωσε ότι δεν θέλει να δει να ξεσπάει ένας άλλος πόλεμος όπως αυτός στο Ιράκ.

Ξυπνώ κάθε πρωί και βλέπω να πεθαίνουν εκατό αθώοι ιρακινοί άμαχοι. Δεν έχω άλλη αρμοδιότητα από να βεβαιώσω ότι δεν θα πάμε σε ένα άλλο πόλεμο ούτε θα αποτρελλαθούμε σκοτώνοντας ο ένας τον άλλο. Κανένας δεν θέλει να δώσει ένα πρόσθετο επιχείρημα σε νέους τρελαμένους που λένε 'πάμε να βομβαρδίσουμε το Ιράν, αναφέρει σε συνέντευξή του αποσπάσματα από την οποία δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του BBC.

Η Τεχεράνη έχει αγνοήσει τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με τις οποίες καλείται να σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Πρόκειται για την αυστηρότερη μέχρι σήμερα προειδοποίηση του Ελ Μπαραντέι κατά της χρήσης βίας. Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ έχει καλέσει τις δυτικές δυνάμεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στο Ιράν να προχωρήσει σε ένα περιορισμένο εμπλουτισμό, αφού πιστεύει ότι κάτι τέτοιο δεν θα οδηγήσει στον κίνδυνο για κατασκευής βομβών και θα αποτρέψει τη σύγκρουση. Οι δυνάμεις απέρριψαν την πρότασή του.

Ερωτηθείς ποιοι είναι οι νέοι τρελαμένοιαπάντησε: Αυτοί που έχουν ακραίες απόψεις και λένε ότι η μόνη λύση είναι να επιβάλλεις την θέλησή σου με την βία.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι ακολουθεί ένα πυρηνικό πρόγραμμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η Δύση πιστεύει ότι προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς καταδίκασε σθεναρά την κράτηση στο Ιράν πολλών ιρανοΑμερικανών και ζήτησε την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή τους.

Πολλοί από τους αμερικανούς συμπατριώτες μας...κρατούνται παρά την θέληση τους από το ιρανικό καθεστώς. Καταδικάζω σθεναρά την κράτηση τους από τις ιρανικές αρχές. θα πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα και χωρίς όρους, αναφέρει ο Μπούς σε ανακοίνωση του, την πλέον αυστηρή δημόσια δήλωση του για την υπόθεση αυτή μέχρι σήμερα.
Πηγή: skai.gr