Το διαβατήριο του Άϊχμαν

Στην Αργεντινή ανακαλύφθηκε το διαβατήριο του Άιχμαν.

Το διαβατήριο, στο όνομα του Ρικάρντο Κλέμεντ, εξέδωσε ο Ερυθρός Σταυρός στην Γένοβα στην Ιταλία.

Ο φοιτητής ανακάλυψε το διαβατήριο ανάμεσα σε δικαστικά έγγραφα, ενώ ερευνούσε τη σύλληψη του Άιχμαν από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ το 1960.

Ο Άιχμαν δικάσθηκε και καταδικάσθηκε σε θάνατο στο Ισραήλ το 1962 για το ρόλο του στους μαζικούς φόνους των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά το τέλος του πολέμου, ο Άιχμαν, εκ των αρχιτεκτόνων του Ολοκαυτώματος, ήταν μεταξύ των πλέον καταζητούμενων ανθρώπων στην Ευρώπη.

Συνελήφθη δύο φορές, αλλά κατάφερε να διαφύγει από τις συμμαχικές δυνάμεις και να εγκαταλείψει την Ευρώπη. Πέντε χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, κατέφυγε στην Αργεντινή, η οποία την εποχή εκείνη αποτελούσε καταφύγιο για πολλούς από τους Ναζί εγκληματίες πολέμου.

Το πλαστό διαβατήριο το οποίο ανακαλύφθηκε περιέχει λεπτομέρειες για τον Ρικάρντο Κλέμεντ, το όνομα που χρησιμοποίησε ο Άιχμαν για να παραστήσει τον ανιθαγενή πρόσφυγα.

Ο Ρικάρντο Κλέμεντ γεννήθηκε στο Μπολτζάνο της βόρειας Ιταλίας και ήταν μηχανικός.

Το διαβατήριο φέρει τη φωτογραφία διοπτροφόρου άνδρα με αραιά μαλλιά, ο οποίος φορά πουκάμισο και σακάκι. Φέρει επίσης δακτυλικό αποτύπωμα με κόκκινο μελάνι.

Το διαβατήριο εκδόθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη Γένοβα και φέρει σφραγίδα του γενικού πρόξενου της Αργεντινής στην πόλη.

Ο Άιχμαν συνελήφθη από Ισραηλινούς πράκτορες το 1960 και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ, όπου δικάσθηκε και απαγχονίσθηκε.

Η σύζυγός του προσέφυγε σε δικαστήριο της Αργεντινής για να καταγγείλει την απαγωγή του. Εκεί παρέδωσε το διαβατήριό του και αποκάλυψε το πραγματικό του όνομα.

Το διαβατήριο, το οποίο ανακάλυψε σε δικαστικά αρχεία ένας φοιτητής, παραδώθηκε στο Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Αργεντινής, στο Μπουένος Άιρες.
Πηγή: Πηγή: BBC