Κλείσιμο

Συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν

Θετική διάθεση και επαγγελματικότητα χαρακτήρισαν τις πρώτες εδώ και 27 χρόνια επίσημες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν, στη Βαγδάτη.

Η κατάσταση στο Ιράκ ήταν το μοναδικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση των πρεσβευτών των δύο χωρών που έγινε στην οικία του Ιρακινού πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρεσβευτή Ράιαν Κρόκερ, υπήρξε σε γενικές γραμμές, συμφωνία στην πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί για την αποκατάσταση της τάξης στη χώρα, αλλά αυτό που χρειάζεται, είναι το Ιράν να κάνει πράξη αυτά που επαγγέλλεται.

Ζήτησε επίσης από την Τεχεράνη να σταματήσει την υποστήριξη ομάδων ενόπλων στο Ιράκ, στους οποίους όπως είπε προσφέρει εκπαίδευση και όπλα.

Από την πλευρά του ο ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι Αλ Μαλίκι, εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση θα αποτελέσει την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου για την περιοχή.

Την ίδια ώρα, βομβιστική επίθεση συγκλόνισε την εμπορική συνοικία Σιρνάκ της ιρακινής πρωτεύουσας. Ένας καμικάζι πυροδότησε το όχημά του σκοτώνοντας τουλάχιστον 24 και τραυματίζοντας 68 ανθρώπους.

Ο ιρανός πρεσβευτής στο Ιράκ Χασάν Καζεμί δεν προέβη σε σχόλια μετά τη συνάντηση.
Πηγή: Γιώργος Φελλίδης