Κλείσιμο

Κρίσιμο δημοψήφισμα στη Ρουμανία

Πέντε μήνες μετά την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ρουμανία προσφεύγει στις κάλπες, όχι για να εκλέξει τους εκπροσώπους της στις Βρυξέλλες, όπως προβλεπόταν αρχικά, αλλά για να αποφασίσει, σε δημοψήφισμα, εάν ο ο πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου θα παραμείνει στη θέση του.

Περίπου 18,2 εκατομμύρια Ρουμάνοι καλούνται να απαντήσουν με "ναι" ή "όχι" στο ερώτημα: "Συμφωνείτε με την καθαίρεση του προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου;".

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά γύρω στις 20:00. Δικαίωμα ψήφου έχουν επίσης και οι Ρουμάνοι της διασποράς σε 93 χώρες.

Χάρη στην τροποποίηση που υιοθέτησε πρόσφατα το κοινοβούλιο της Ρουμανίας, δεν απαιτείται να προσέλθει στις κάλπες συγκεκριμένο ποσοστό ψηφοφόρων προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα.

Στην περίπτωση που οι Ρουμάνοι ψηφίσουν "όχι",  κάτι πολύ πιθανό σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Μπασέσκου θα επανέλθει στη θέση που κατέχει από το 2004 και από την οποία καθαιρέθηκε από το Κοινοβούλιο στις 19 Απριλίου με την κατηγορία της "παραβίασης του συντάγματος".

Εάν οι Ρουμάνοι ψηφίσουν "ναι" ο 55χρονος Μπασέσκου έχει δηλώσει ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική.
Πηγή: skai.gr