Δημοψήφισμα για τους μιναρέδες

Για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελβετία χρειάζεται η συλλογή 100.000 υπογραφών, αυτό ακριβώς σχεδιάζουν να κάνουν το ακροδεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατική Ένωση (EDU), για να διοργανωθεί ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα της απαγόρευσης της ανέγερσης μιναρέδων σε μουσουλμανικά τεμένη. Τα δύο κόμματα δηλώνουν βέβαια ότι θα συλλέξουν τις απαραίτητες υπογραφές έως το Νοέμβριο του 2008.

Η Ελβετή υπουργός Εξωτερικών Μισελέν ΚαλμίΡέι εξέφρασε την αντίθεσή της στην πρωτοβουλία αυτή την εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς την επιβλαβή για τα συμφέροντα της χώρας και την ασφάλειά της και επικίνδυνη για τους Ελβετούς. Εκπρόσωπός της επιβεβαίωσε ότι θεωρεί πως η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι κακή ιδέα, ιδιαίτερα εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου. Οι μνήμες των διαδηλώσεων στο μουσουλμανικό κόσμο εξ αιτίας της δημοσίευσης στη Δανία σκίτσων του Μωάμεθ που θεωρήθηκαν προσβλητικά για τον προφήτη είναι ακόμη νωπές.

Στη Γενεύη, όπου γεννήθηκε η υπουργός Εξωτερικών, υπάρχει ένα τέμενος με μιναρέ από το 1978. Το γεγονός αυτό δεν είχε ενοχλήσει κανέναν έως σήμερα, με την πιθανή εξαίρεση μερικών γονέων που δεν έβρισκαν θέσεις στάθμευσης τις Παρασκευές ημέρες προσευχής όταν πήγαιναν στην περιοχή για να πάρουν τα παιδιά τους από το κοντινό Γερμανικό σχολείο. Άλλο ένα τέμενος με μιναρέ βρίσκεται στη Ζυρίχη, απέναντι από μια εκκλησία. Ούτε εκεί υπήρξαν ποτέ προβλήματα, σύμφωνα με τους κατοίκους της πόλης.
Παρ' όλ' αυτά, έχουν ήδη αρχίσει οι προσπάθειες να προστεθεί στο Σύνταγμα της Ελβετίας ένα άρθρο που θα απαγορεύει την ανέγερση μιναρέδων, γεγονός που αποτελεί
Παγκόσμιος χάρτης του Ισλάμ
εφιάλτη για δημοκράτες και υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το ερώτημα ποιος είναι ο στόχος της κίνησης αυτής, στην οποία αντιτίθενται η σύνοδος των ελβετών επισκόπων και η οποία, όπως σημείωσε η εφημερίδα Berner Zeitung, αποτελεί αντικείμενο οξύτατης κριτικής από το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο alJazeera, απασχολεί αρκετούς.

Το SVP, του οποίου ηγείται ο βιομήχανος Κρίστοφ Μπλόχερ, είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο μεγαλύτερο σώμα της εθνοσυνέλευσης, με 55 βουλευτές , επί συνόλου 200, και δύο υπουργούς. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το SVP επιχειρεί να αλιεύσει ψήφους για να παραμείνει στην εξουσία τον Οκτώβριο. Η EDU, η οποία αντιτίθεται στις αμβλώσεις και τους γάμους ομοφυλοφίλων, διαθέτει μόλις δύο έδρες στο Εθνικό Συμβούλιο, το μεγαλύτερο από τα δύο σώματα της Ελβετικής Βουλής.

Οι περίπου 340.000 μουσουλμάνοι της Ελβετίας , επί συνολικού πληθυσμού 7,5 εκατ., γίνονται συχνά αντικείμενο της εκδήλωσης ξενοφοβικών αισθημάτων. Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Facts, στο μεγαλύτερο μέρος τους οι μουσουλμάνοι θρησκεύονται ήσυχα σε περίπου 140 χώρους λατρείας. Όμως, σε τρία Ελβετικά καντόνια έχουν υποβληθεί αιτήσεις για ανέγερση μιναρέδων.

Οι περίπου 100 υποστηρικτές της απαγόρευσης, περιλαμβανομένων 35 βουλευτών του SVP, υποστήριξαν ότι το Ισλάμ κάνει μια πολιτικοθρησκευτική προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας. Επικαλούνται μια παλιότερη δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι τα τζαμιά είναι τα στρατόπεδά μας, οι μιναρέδες οι ξιφολόγχες μας, οι τρούλοι τα κράνη μας, οι πιστοί οι στρατιώτες μας. Αυτό, λένε οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος, πρέπει να σταματήσει στην Ελβετία.
Πηγή: skai.gr