Κλείσιμο

Προτεραιότητα η Ευρώπη

Πρώτη προτεραιότητα του νέου υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας είναι η Ευρώπη, τονίστηκε από τον ίδιο, λίγο αφότου ανέλαβε επίσημα καθήκοντα από τον κ. ΦιλίπΝτουστ Μπλαζί στο μέγαρο του ΥΠΕΞ, το Κε ντ' Ορσέ (επειδή το υπουργείο βρίσκεται στις όχθες του Σηκουάνα).

Αυτό που προχωρεί το περισσότερο, ίσως είναι η προοπτική, το όραμα της Ευρώπης. Παρά λοιπόν τα υπόλοιπα ζητήματα (του υπουργείου Εξωτερικών), που έχουν επείγοντα χαρακτήρα, αυτή (η Ευρώπη) νομίζω είναι η πρώτη από τις προτεραιότητές μας, τόνισε ο κ. Κουσνέρ που προσχωρώντας στην κυβέρνηση του προέδρου Σαρκοζί διαγράφηκε, αυθωρεί, από το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Η Γαλλία έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει στο σημερινό κόσμο και η κυβέρνηση αυτή εννοεί να συνεχίσει την αναδοχή αυτού του ρόλου, υπογράμμισε εξάλλου ο νέος επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Η τοποθέτηση του κ. Κουσνέρ σε ένα τόσο σημαντικό υπουργείο, κατά τους αναλυτές, μαρτυρεί την πολιτική βούληση του προέδρου Σαρκοζί να γίνουν πολιτικιά ανοίγματα, ευθύς με την άφιξή του στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, που έχει θέσει στις προτεραιότητες του την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, θα δεχτεί το πρωί της Δευτέρας στο Παρίσι τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ΧανςΓκερτ Πέτερινγκ, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

hspace=4Ο Σαρκοζί είχε μεταβεί στο Βερολίνο την Τετάρτη, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, για να συναντήσει την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Στις συνομιλίες που είχε μαζί της χαρακτήρισε επείγουσα ανάγκη την έξοδο της Ευρώπης από την παραλυσία.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, θα είναι ευτυχής να συνεργαστεί με το νέο γάλλο υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Σίν Μακόρμακ.

Έχει μεγάλη εμπειρία στη διεθνή σκηνή. Γνωρίζω ότι συνεργαστήκαμε στενά κατά την κρίση των Βαλκανίων στη δεκαετία του 90, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μακόρμακ.

Συνιδρυτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μια οργάνωση που τιμήθηκε με το Νόμπελ ειρήνης το 1999, ο νέος υπουργός Εξωτερικών ήταν διοικητής του Κοσόβου εξ ονόματος του ΟΗΕ από το 1999 και έως το 2001.

Η Ράις που δεν έχει ποτέ συναντηθεί με τον Κουσνέρ, θα είναι λοιπόν ευτυχής να εργαστεί μαζί του και πιστεύω ότι θα του τηλεφωνήσει πολύ σύντομα για να τον συγχαρεί για τον διορισμό του στο αξίωμα αυτό, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Μια ευέλικτη κυβέρνηση, η οποία φιλοδοξεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό τομέα, παρουσίασε ο Νικολά Σαρκοζί.

Η ριζική αναδιαμόρφωση του υπουργείου Οικονομικών και η άμεση σύγκλιση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου δείχνει τη σαφή διάθεση του Σαρκοζί να ξεκινήσει την προώθηση του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος. Το οικονομικό χαρτοφυλάκιο μοιράστηκε όπως ήταν αναμενόμενο μεταξύ ενός υπουργείου για την Οικονομική Στρατηγική και την Απασχόληση και ενός άλλου για τα Δημόσια Οικονομικά, το οποίο θα εποπτεύει τις δαπάνες του κράτους.

Επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της Γαλλίας αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Εργασίας, Ζαν Λουί Μπορλό, με το χαρτοφυλάκιο του ιδιαίτερα ενισχυμένο, καθώς θα hspace=4περιλαμβάνει την οικονομική στρατηγική, την απασχόληση, τη βιομηχανία, το εμπόριο και τον τουρισμό. Η μοναδική μου αποστολή είναι να περιορίσω την ανεργία στο 5% μέχρι τη λήξη της πενταετούς θητείας του Νικολά Σαρκοζί, όπως έχει υποσχεθεί, δήλωσε ο Ζ.Λ.Μπορλό στην εφημερίδα Le Monde.

Ο Ζ.Λ.Μπορλό θα συνεργαστεί στενά με τον Ερίκ Βοέρτ (πρώην ταμία του κόμματος UMP), ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού υπεύθυνου για τον κρατικό προϋπολογισμό και για κάθε πτυχή των δημοσίων δαπανών. Το νέο αυτό πόστο αποσκοπεί στην εκλογίκευση της διακυβέρνησης και τον περιορισμό των κρατικών δαπανών.

Πολλές από τις σημαντικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί ο Σαρκοζί, όπως η χαλιναγώγηση της εξουσίας των σωματείων των εργαζομένων και η δημιουργία ενός ενιαίου απλοποιημένου συμβολαίου εργασίας, αναλαμβάνει να προωθήσει ο 42χρονος εκπρόσωπος της προεκλογικής καμπάνιας του Σαρκοζί, Χαβιέ Μπερτράντ, ο οποίος αναλαμβάνει χρέη υπουργού Εργασίας.

Εξάλλου, ο πρώην πρωθυπουργός Αλεν Ζιπέ τίθεται επικεφαλής σε ένα υπέρυπουργείο και θα έχει υπό την αρμοδιότητα του τα θέματα περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις μεταφορές και τον τομέα της ενέργειας.
Πηγή: skai.gr